időjárás 18°C Medárd 2023. június 8.
logo

Köztestületi díjakat adott át és alelnököt választott az MMA

Magyar Nemzet
2022.04.05. 14:30 2022.04.05. 14:49
Köztestületi díjakat adott át és alelnököt választott az MMA

Megtartották a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) évi rendes közgyűlését ma a Pesti Vigadóban. Átadták a köztestületi díjakat: az életműdíjat Csíky Boldizsár erdélyi zeneszerző, zenetudós, a nagydíjat Jelenczki István filmrendező, operatőr, az aranyérmet Böjte Csaba ferences rendi szerzetes kapta. Az eseményen az MMA alelnökévé Turi Attila Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építészt, az Építőművészeti Tagozat vezetőjét választották.

Egyetemes és nemzeti kulturális örökségünk megtartása és gyarapítása elemi érdekünk és felelősségünk, a hagyományok tiszteletén nyugvó jövőépítés letéteményese pedig a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) – mondta Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár a ma tartott közgyűlésen. Mint kiemelte, az MMA és az Emberi Erőforrások Minisztériumának együttműködése példaértékű, a köztestületi működés és a kormányzati szakpolitika, valamint a koordináció egymást támogatva és kiegészítve ad keretet annak az értékteremtő munkának, amely erős, szilárd jövőképet és szereplőit megbecsülő kulturális életet biztosít.

Az eseményen átadták a köztestületi díjakat. Az életműdíjat Csíky Boldizsár erdélyi zeneszerzőnek, tanárnak, zenetudósnak; a nagydíjat Jelenczki István filmrendezőnek, operatőrnek, fotó- és képzőművésznek; az aranyérmet Böjte Csaba ferences rendi szerzetesnek, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítójának; a művészeti írói díjat Nátyi Róbert művészettörténésznek; a Kováts Flórián-emlékérmet Szegő György építésznek, művészeti írónak, látvány- és díszlettervezőnek adományozták.

Életműdíjban részesíthető a magyar szellemi élet azon jeles művésze, akinek kiemelkedő munkássága, életműve példa a nemzet felemelkedéséért, megmaradásáért végzett odaadó, önzetlen és a személyes bátorságot sem nélkülöző munkálkodásra. Csíky Boldizsár kutatásokat végzett a marosvásárhelyi zenei élet múltjában, zenei, alkotói tevékenysége mellett egyengette, képviselte az erdélyi magyarság ügyét. Nagydíjban részesíthető az az akadémikus, aki a korábbi két évben kiemelkedő jelentőségű művészeti alkotást, művészetelméleti munkát hozott létre. Jelenczki István Magyar Örökség díjas filmrendező, operatőr, fotó- és képzőművész, az MMA rendes tagja több mint négy évtizedes filmalkotói munkássága a magyar dokumentumfilmezés élvonalába tartozik. Filmjeiben következetesen foglalkozik a magyar társadalom akut problémáival, művészeti életünk jeles személyiségeivel, a magyar történelemről szóló műveiben az igazságot keresi.

Aranyéremmel az a személy vagy szervezet tüntethető ki, aki munkájával, anyagi támogatásával, egyéb adományával vagy tevékenységével hozzájárult a magyar kultúra és művészet társadalmi elismertségének emeléséhez. Böjte Csaba ferences rendi szerzetes gyermekmentő szervezetet hozott létre azzal a céllal, hogy felkarolja az Erdélyben sanyarú körülmények között, sokszor az éhhalál szélén tengődő gyermekeket. Munkájának köszönhetően mára több mint 2500 gyermek nevelkedik az intézmény valamelyik otthonában. A gyermekotthon ma Erdély több mint huszonöt városában működtet bentlakó intézményt, és mintegy ötven településen napközi otthont.

Művészeti írói díjban az a művészeti író részesíthető, aki kiemelkedő tevékenységével, ismeretterjesztő, művészetelméleti vagy műkritikusi munkájával hozzájárult a magyar művészet közkinccsé tételéhez, egyszersmind emelve és megőrizve ezzel a magyar kultúra értékeit. Nátyi Róbert művészettörténész nevéhez kurátorként, rendezőként közel kétszáz nemzetközi és hazai kiállítás, valamint kiállításmegnyitó fűződik. Kutatásai kiterjednek többek között az ikonográfia, az ikonológia, a kurátori tevékenység, a művészethamisítás kérdéseire, a magyar műgyűjtés történetére és Szeged képzőművészetének témakörére is.

Kováts Flórián-emlékéremmel jutalmazható az a személy, aki hivatásbeli vagy civil tevékenységével jelentős művészeti és kulturális szervezőmunkát végez vagy a művészetszervezés, a művészeti igazgatás területén kiemelkedő tevékenységet folytat. Szegő György jelentős építészeti, művészeti kiállítások kurátora és tervezője. Számos tematikus tárlat – köztük az I. és a II. Építészeti Nemzeti Szalon – megszervezése mellett a kortárs vizuális kultúra és művészet aktuális eredményeinek bemutatásával élen jár a nemzetközi kiállítói gyakorlat hazai átültetésében. Munkája jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a Műcsarnok látogatóinak száma az elmúlt években megháromszorozódott.

Turi Attila Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építészt, az Építőművészeti Tagozat vezetőjét az MMA alelnökévé választották. Az MMA-nak Marosi Miklós tavaly októberi halála óta csak egy alelnöke volt, Kiss János balettművész, a Győri Balett alapító tagja. A mai közgyűlésen a Széchenyi-díjas építész halálával megüresedett posztra választottak alelnököt. Turi Attila építész beszédében az össztársadalmi kulturális jólét fontosságára hívta fel a figyelmet. Emellett emlékeztetett a Magyar Építészeti Múzeum létrehozásának fontosságára, amely befogadója lesz minden művészeti ágnak. A másik fontos beruházásnak a Műcsarnok felújítását nevezte, amelyben szakmája kapcsán is részt vesz.

Borítókép: Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója (Fotó: Teknős Miklós)
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.