Alter ego: Lakner László retrospektív kiállítására készül a debreceni Modem

Nagy jelentőségű kiállításra készül májusban a debreceni Modem Modern és Kortárs művészeti múzeum, Lakner László Kossuth-díjas művésznek, a magyarországi neoavantgárd egyik legfontosabb képviselőjének retrospektív kiállítására (Alter ego), amelynek együttműködő partnere a Szépművészeti Múzeum. A tárlat az alkotó több mint negyven évet felölelő munkásságát mutatja be.

Gőz József Miklós
2022. 05. 12. 18:04
Forrás: Hír.ma
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A debreceni Modem – Modern és kortárs művészeti múzeum élén tavaly nyáron igazgatóváltás volt, azóta Vizi Katalin vezeti az intézményt, akitől új lendületet vártak Debrecen vezetői. Az első, országszerte nagy figyelmet alkotó kiállítást, az Abstraction Creation címűt még az előző igazgatónő, Koroknai Edit kezdte el szervezni, de a munka oroszlánrésze az új vezetőre várt. A májusban rendezendő  Lakner László-kiállítás hasonló nagy dobásnak ígérkezik.

Az 87. évében járó festőnek a Magyar Képzőművészeti Főiskolán olyan mesterei voltak, mint Bernáth Aurél, alkotói barátja Csernus Tibor. Végzés után nagy hatással volt rá olaszországi tanulmányútja, amely többek között arra inspirálta, hogy állandóan kísérletezzen, új meg új gondolatokat tegyen át képi világába. Azonnal reagált a világban jelentkező új irányzatokra. 1976-ben egy megnyert pályázat révén az akkori Nyugat-Németországba települt át. (Most is Németországban él.) Innen szabadabban figyelhette (és vehetett részt) a nemzetközi képzőművészei élet újdonságait. Háromszor szerepelt a Velencei Biennálén, egyszer-egyszer a sydney-i és a kasseli biennálén, 1976-ban elnyerte a Német Kritikusok Díját, 1998-ban Kossuth-díjat kapott. Művei a legfontosabb hazai közgyűjteményeken kívül megtalálhatók a berlini, kölni, esseni, aacheni, rotterdami és firenzei (Uffizi) múzeumok gyűjteményeiben. 2020-ban negyven művét ajándékozta a Szépművészeti Múzeum 1880 utáni részlegének.

Az Alter ego című tárlat a budapesti Ludwig Múzeum által 2004–2005-ben rendezett Metamorfózis című kiállítása óta a legnagyobb mértékű áttekintése az alkotó sokrétű, rendkívül gazdag, gyökeresen más stílustendenciákat felölelő oeuvre-jének. Bizonyos művei a szürnaturalizmushoz, a pop arthoz (ötvenes évek vége, hatvanasok eleje), a fotorealizmushoz, a konceptualizmushoz (hetvenes évek) és az informel festészethez (nyolcvanas évek) köthetők, majd egyre nagyobb hangsúlyt kap a posztkonceptuális szemléletű, oldottan geometrikus, gyakran betű- és szövegalapú festőiség (1990 óta napjainkig).

Az Alter ego, másik én cím az önazonosítás sokrétű játékaira, a stílus- és motívumváltások dinamikájára is utal. A kiállításon lehetségessé válik a különböző műcsoportok összeolvasása, ezáltal a polifonikus életmű rejtett összefüggéseinek, a motívumok és referenciák komplex hálózatának a feltárása is.

A kiállítás megnyitója május 28-án lesz, a tárlat szeptember 11-ig tekinthető meg.

Borítókép: Lakner László festőművész (Forrás: Hír.ma)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.