Elhunyt Herczeg János, a Magyar Rádió egykori munkatársa

Életének 87. évében elhunyt Herczeg János, a Magyar Rádió tudományos ismeretterjesztő műsorainak szerkesztője, az Élet és Tudomány hetilap egykori főszerkesztője – közölte a Duna Médiaszolgáltató Nzrt. közéleti és dokumentum főszerkesztősége csütörtökön az MTI-vel.

Magyar Nemzet
2022. 05. 05. 15:00
null
Fotó: Bellai László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint Herczeg János 1979-től volt a Magyar Rádió Iskolarádiójának szerkesztője, majd a rendszerváltáskor a Gordiusz Műhely főszerkesztője lett. Számos tudományos ismeretterjesztő műsor alkotásában vett részt, a legfontosabbak: a Gordiusz magazin, a Tanakodó, a Gordiusz Játék-tér, a Kerengő.

Nagy szerepe volt az élő, interaktív rádiós ismeretterjesztés, a rádiós fejtörő műsorok műfajának meghonosításában.

A matematika volt a speciális szakterülete. 1956-ban végzett az ELTE matematika–fizika tanár szakán. Tanított a budapesti Berzsenyi Gimnáziumban speciális matematika tagozaton és az ELTE Geometria Tanszékén is. Olyan matematikai könyvek fűződtek a nevéhez, mint a Játék és logika 85 feladatban vagy a Sokszínű logika.

Országos ismertséget akkor szerzett, amikor 1954-től Bizám Györggyel közösen szerkesztette az Élet és Tudomány hetilap rejtvénysorozatait. A hetilapnak 1994 és 2004 között, nyugdíjba vonulásáig, főszerkesztője is volt.

Számos szakmai elismerésben részesült: Beke Manó Emlékdíj (1974), Enciklopédia Díj (1991), Prométheusz-érem (1993), Táncsics Díj (1994), Akadémiai Újságíró Díj (1996), Jedlik Ányos Díj (2000), Rátz Tanár Úr Díj (2005).

Herczeg Jánost szombaton érte a halál.

Borítókép: Herczeg János mint a kuratórium elnöke a tudományos újságírók Hevesi Endre-díjának oklevelét szignálja (Fotó: Bellai László)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.