időjárás 27°C Ottó 2022. július 2.
logo
A Magyar Nemzeti Balett új modern estje hat alkalommal látható

Malandain-, Venekei- és Kylián-koreográfiák + videók és képgaléria

Magyar Nemzet
2022.05.28. 15:09
Malandain-, Venekei- és Kylián-koreográfiák + videók és képgaléria

A Magyar Nemzeti Balett Egyensúlyban című estjére június 3-án, majd 4-én két alkalommal, valamint 5-én, 10-én és 11-én kerül sor a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában, mely során Thierry Malandain Don Juan és Venekei Marianna Tűzmadarak, illetve a világhírű cseh koreográfus, Jirí Kylián Petite Mort és Hat tánc című darabját láthatja a közönség.

Igor Stravinsky híres Tűzmadár című balettzenéjére készített koreográfiát a Seregi-díjjal kitüntetett Venkei Marianna. A történet nélküli, egyfelvonásos, csaknem félórás darab hét női minőséget jelenít meg a színpadon. A harcias, dinamikus nő, az elegáns díva, a szenvedélyes szerelmes, a félénk kisasszony, az okoskodó matróna, az ellentétekben élő nő, valamint a mindig gyötrődő szerető alakját Márai Sándor Füves könyvének következő sorai ihlették:A nők olyan ösztönnel találják meg a maguk szerelmi táplálékát a földön, mint a madarak a magvakat vagy halakat.

Thierry Malandain, a kortárs francia táncművészet kiemelkedő alkotója 2006-ban Christoph Willibald Gluck zenéjére írt darabot a spanyol nőcsábászról. Malandaint a francia állam 1997-ben bízta meg egy nemzeti kortárs koreográfusi központ létrehozásával, így született meg a Malandain Ballet Biarritz, amely az alkotó legfontosabb műhelyévé vált, ahova a Don Juant is készítette. A koreográfus az egykori nőfaló különböző személyiségeit három táncos révén jeleníti meg a színpadon. A Magyar Nemzeti Balett előadásának 2021-es betanulását egyébként Malandain személyesen kísérte figyelemmel. 


 Az est zárásaként Jirí Kylián darabjait, a Petite Mort-t és a Hat táncot tekintheti meg a közönség. Mindkét koreográfia Wolfgang Amadeus Mozart zenéjére és a Holland Táncszínház számára készült; az előbbit Mozart halálának kétszázadik évfordulóján mutatták be a Salzburgi Ünnepi Játékokon. A próbákat Prokofieva Irina és Tanikpajeva Alija, valamint Venekei Marianna vezeti, az előadásokat a Magyar Nemzeti Balett két szereposztásban tűzi műsorra.

Borítókép: Jelenet a Don Juan című darabból (Fotó: Berecz Valter)

Az együtt mozgás szépsége

A Ballet Biarritz táncművészei a Budapest Táncfesztivál záró előadásán kísérletet tettek a lehetetlenre.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.