„Nála a sötétség is tündérfényekkel világít”

Tamási Áron írásainak üzenetét, hitét és erejét kívánja minél több olvasóhoz eljuttatni a Petőfi Kulturális Ügynökség. Az Erdélyben és Székelyföldön utazó Irodalmi Karaván számos programon keresztül mutatja be a székely írót Pünkösd idején; június 2-től 5-ig.

Magyar Nemzet
2022. 05. 28. 13:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén, az erdélyi és az egyetemes magyar irodalom kimagasló alkotója születésének 125. évfordulóján emlékévet hirdetett a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága, mely során egész évben a Kossuth-díjas író kivételes öröksége előtt tisztelegnek határokon átnyúlóan, a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarokat egy szellemi közösségbe kapcsolva. A Petőfi Kulturális Ügynökség a Kiemelt Programok Igazgatóságának szervezésében könyvbemutatóval, diákokat megszólító csapatjátékkal és szabadtéri kiállítással is készül. 

A programok, események célja nemcsak az, hogy a résztvevők emlékezzenek egy szerzőre, hanem az, hogy a jelenünkben, a mában elhelyezzük őt, határok nélkül képviselve műveinek megfoghatóságát, egy életmű megismerhetőségét– olvasható az ügynökség programajánlójában.Pünkösdkor, a lélek ünnepén Székelyföldön Tamási Áront ünnepelni felemelő, irodalmilag meghatározó lehetőség– fejtette ki Juhász Anna irodalmár, a Petőfi Kulturális Ügynökség Kiemelt Programok igazgatója, aki a januári és májusi irodalmi utazásokra örömmel gondol vissza, ugyanis kiemelt érdeklődés fogadta az eseménysorozatot.

Tamási Áronról azt állították, hogy

amihez hozzáért, az menten megszépült. Az ő szemén keresztül a valóság mesevilág, nála a sötétség is tündérfényekkel világít. A kiemelt év esély, hogy alkotómunkája érték és élmény legyen a mai olvasónak, ne csak jelkép – hívta fel a figyelmet Sipos Lajos irodalomtörténész, akinek „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne” címmel idén jelenik meg a székely író életének fontos eseményeit, állomásait, meghatározó helyszíneit, szereplőit és írásainak létrejöttét, történetét felvonultató kötete, melynek bemutatójára június 2-án, Gyergyószentmiklóson és június 3-án, Csíkszeredában kerül sor az Irodalmi Szalon-estek keretei között. A szerzővel Juhász Anna irodalmár beszélget majd.


Sipos Lajos a kurátora a Bölcső a hegyek között című szabadtéri kiállításnak is, amely a Farkaslakán született Tamási Áron munkásságára fókuszálva Budapestet követően Csíkszeredában nyílt meg május 14-én. Június 3-án kerül sor a finisszázsra, melyen a tizenhat tablóból álló tárlat adja majd a hátterét a Tamási nyomában elnevezésű, diákoknak szóló csapatjáték eredményhirdetésének is. A kiállítás ezt követően, június 5-én érkezik következő állomására, Székelyudvarhelyre. 

Borítókép:  „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne” címmel jelenik meg Sipos Lajos irodalomtörténész kötete (Fotó: PKÜ)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.