időjárás 32°C Pál 2022. június 30.
logo
Milliókat érő ritka reneszánsz mellszobrot fedeztek fel egy német múzeum gyűjteményében

Reneszánsz meglepetés

Magyar Nemzet
2022.05.21. 18:32 2022.05.21. 19:07
Reneszánsz meglepetés

A Bajor Nemzeti Múzeum munkatársai különleges felfedezésre jutottak. Alaposabb vizsgálat után valószínűvé vált, hogy a gyűjteményben található számtalan márvány mellszobor egyike valójában Simone Bianco híres reneszánsz szobrász kevés fennmaradt művéből való.

A közlemény szerint a „Bajor Nemzeti Múzeumban lévő mellszobor története a velencei reneszánsz egy ritka remekművének az újrafelfedezését jelenti, egy olyan alkotásét, amely ma szenzációszámba menne a műkincspiacon, és milliókért kelne el”.

A kevéssé ismert alkotó Simone Bianco az 1400-as évek végén született, a művésztől mindössze tucatnyi szobor ismert. Életéről nagyon keveset tudni, születési és halálozási éve sem feltárt, csak annyi bizonyos a korabeli feljegyzésekből, hogy 1512 és 1553 között működött.

A toszkán származású, de elsősorban Velencében tevékenykedő szobrász szinte kizárólag márványból faragott portrébüsztjeiről ismert. Portréit antik mintára készítette, és követve görög elődeit, a nevét is görög betűkkel véste a márványba, így műveit sokáig antik szobroknak hitték. Művei az antikvitásért rajongó velencei humanista körökben nagy megbecsültségnek örvendtek.

A Szépművészeti Múzeumban őrzött Biancónak tulajdonított bronzszobor Fotó: Csanad Szesztay

Márványbüsztjei mellett több, hasonló stílusban készült bronzportrét is neki tulajdonítanak, köztük egy, a budapesti Szépművészeti Múzeumban lévő férfibüsztöt, amelynek párja vagy változata a bécsi Kunsthistorisches Museumban található.

A most azonosított női mellszoborral kapcsolatban így fogalmaz a müncheni múzeum pénteken kiadott közleménye: Noha az orra hegyének egy része hiányzik, a mű virtuóz minősége szembeötlő volt, és a kezdeti gyanú bizonyossággá vált. A klasszikus vonások, a lélekkel teli arckifejezés és a rendkívül kifinomult hajviselet azt jelenti, hogy csakis Simone Bianco jöhet számba szobrászként.

A meglepő lelet azonban nem egyedülálló a művészettörténetben. 2010-ben a Bécsi Szépművészeti Múzeumban fedeztek fel két Bianco-mellszobrot, és egyáltalán nem kizárt, hogy a nagyobb gyűjteményekben még mindig lappang Bianco néhány nem azonosított alkotása.

Borítókép: A Bajor Nemzeti Múzeumban azonosított Bianco-szobor (Fotó: Bastian Krack/Bayerisches Nationalmuseum) 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.