Így zöldítsd a múzeumod!

Milyen válaszokat adhatnak a múzeumok a klímaválságra? Ajánlások és kihívások az épület tervezésétől az ajándéktárgyak csomagolásáig, fenntarthatóság és ökológiai szemlélet – ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a MúzeumCafé 89. lapszáma.

Magyar Nemzet
2022. 06. 28. 18:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Manuel Charr, a múzeumi marketingben jártas publicista idén februárban a MuseumNext oldalán fogalmazta meg, hogyan lehet „zöldebb” egy múzeum. Tíz pontban foglalta össze a tennivalókat, amelyek között a hulladékmentes rendezvények éppúgy szerepelnek, mint az, hogy legyenek olyan kiállítások, előadások, beszélgetések, amelyek az ökológiai gondolkodást erősítik. A lapszám Így zöldítsd a múzeumod! című bevezetőjében Gréczi Emőke fontos gondolatot fogalmaz meg:

A zöldítésben mindenkinek jut szerep, akár tud róla, akár nem.

A témát feldolgozó írások sorát Berényi Marianna összefoglaló írása indítja, számos példát említve a gyakorlati megvalósítás lehetséges megoldásaira. A múzeumi ökotudatosságra vonatkozó elvárásokat Nagy-Sándor Zsuzsa hosszabb tanulmánya részletezi.

Két írás is foglalkozik a közelmúlt múzeumépítészeti problémáival: Kőrösi Boglárka a túltermelés okozta válságot, György Péter a piaci szemlélet hátrányait hangsúlyozza. A múzeumi kertekbe lép ki Vásárhelyi Tamás a Beporzók napja rendezvénysorozat bemutatásával, illetve Szikra Renáta a kertek hasznosítására hozott nemzetközi példákkal. Karácsony Ágnesnek Lencz Balázs és Németh Norbert restaurátorok foglalják össze a területükön zajló, természetet és emberi egészséget kímélő új gyakorlatokat.

A természettudományos múzeumi gyűjtés kezdeteire tekint vissza Basics Beatrix, Csákiné Dobos Laura pedig a Pásztói Múzeum környezeti nevelést célzó múzeumpedagógiai programját ismerteti.

A Múzeumőr ezúttal Jelinek Balázs, a Városliget Zrt. működési vezérigazgató-helyettese, aki a Liget múzeumépületeinek a fenntarthatóságra vonatkozó elvárásairól és a megvalósítás részleteiről mesélt Gréczi Emőkének.

A Szemlében Kalló Regina Henry McGhie A múzeumok és a fenntartható fejlődési célok című füzetét mutatja be, Farkas Zsuzsa pedig a Rosti Pál utazó és fotográfus emlékére készült tanulmánykötetről írt a MúzeumCafé most megjelent számában.

Borítókép: Az új Néprajzi Múzeum a Városliget kapujában (Forrás: Magyar Építő Zrt.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.