Jövőre hungarikum lehet a Magyarpolányi passió

Ezen a héten még két alkalommal látható az egyedülálló előadás a Kálváriadomb festői környezetében.

Magyar Nemzet
2022. 06. 07. 17:17
null
Fotó: TIHANYI GYORGY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korhű díszletek és jelmezek, telt ház, katarzisélmény, vastaps – június 2-án így indult a Magyarpolányi passió 2022-es évada. Grőber József  polgármester elmondta: Igazán szerencsések vagyunk, mert a mi passiónk 29 év távlatából is egyedülálló az országban. Ez a mi saját színdarabunk, a  közösségünk összetartó ereje hozta létre és tartja életben. Szinte nincs is olyan magyarpolányi lakos, aki ne vett volna részt valamilyen módon a passióban az  elmúlt 29 évben. Polgármesterként azt tekintem feladatomnak és  kötelességemnek, hogy jól megírt és sikeres pályázatokkal megteremtsem ennek az anyagi feltételeit.

A passiójáték jelentősége messze túlmutat önmagán: a Jézus szenvedéstörténetét feldolgozó  előadásért ezrek látogatnak Magyarpolányba, hogy a Kálváriadomb festői környezetében, a kort megidéző díszletek között engedjenek utat a katarzisélménynek. 

A passiójátszás Magyarpolányban 1993-ban kezdődött, húsvétkor, amikor a magyarországi Barokk éve rendezvénysorozatba a falu is bekapcsolódott. A 2001-ig játszott passiókat alkalmi színésztruppok adták elő, majd a Forrás amatőr színpad társulatának tagjai egy-egy neves színésszel kibővítve. 2000-ben a magyarpolányi passiószervezők meglátogatták a bajorországi Oberammergauban az úgynevezett megapassiót. Ott született meg az ötlet, hogy bajor mintára olyan passiót szervezzenek, amelyet a faluközösség ad elő. Magyarpolány ezzel a kezdeményezéssel belépett a több tucat tagot számláló Europassió Szövetség tagjai közé.  Európában is egyedülálló módon a magyarpolányi passiót minden évben megrendezik. 

2015-ben Magyarpolányi passió néven, teljesen új köntösben lépett ismét a közönség elé a  darab. Pataki András, a Soproni Petőfi Színház rendezője gondolta újra, a zenét a Ghymes együttes billentyűse, Szarka Gyula írta. Az új rendezésű darab forrásanyagaként a szövegírók a XVII. századi passiójátékokat, a csíksomlyói misztériumokat, valamint a Károli Gáspár  fordításában készült Bibliát használták. 

– Munkatársaimmal azon dolgozunk, hogy jövőre, a harmincéves évforduló alkalmából  hungarikummá váljon a passió – emelte ki Grőber József, Magyarpolány polgármestere. 

Rendező: Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgató-rendezője. Zeneszerző: Szarka Gyula, Kossuth-díjas énekes-gitáros, a Ghymes együttes alapító tagja. Koreográfus: Demcsák Ottó. Szövegkönyv: Katona Imre, Németh Ervin, Pataki András. Jelmeztervező: Húros Annamária. Zenei vezető: Papp Gyula. Előadják: Magyarpolány lakosai.

További bemutatók: június 10-11. 21.00 óra. Jegyek foglalhatók: 06-20-387-6761; magyarpolany.hu/jegyrendeles.

Borítókép: Jelenet  az előadásból (Fotó: Tihanyi György)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.