Koncertek, bodzavirágzás és Petőfi körtefája

A kulturális öngondoskodásunk a kerttel, a földműveléssel kezdődik – mondta lapunknak Szarvas József Kossuth-díjas színművész, akinek portája nyitva áll a vendégek előtt a Sambucus Zsámbéki Bodzafesztiválon. A június 10. és 12. között megrendezendő ingyenes eseményen koncertet ad többek között a Blahalousiana, a Parno Graszt, a Cimbaliband, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, de a szervezők könyvbemutatókkal és gyerekprogramokkal is készülnek.

2022. 06. 07. 12:30
null
Fotó: GYETVAI GERGELY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zsámbék a nevét a település ezernyi virágzó bodzabokráról (latinul Sambucus) kapta. Bodzavirágzás idején összegyűlnek a kortárs zenei színtér meghatározó alkotói, hogy a város inspiráló történelmi emlékei között, a kora középkori romtemplom vonzáskörzetében fekvő zöld sziget, a Zárdakert színpadán együtt ünnepeljenek a közönséggel.

Pénteken az újjáalakult Chalga nyitja az ötödik Sambucus Zsámbéki Bodzafesztivál programját Fekete Bori énekesnővel, őket a Mordái folkrock bandája követi, majd a Blahalouisiana lép fel, a napot pedig Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák zárják. Szombaton a családokat Rutkai Bori bandájának gyerekkoncertje várja délután, majd érkezik Szeder Szabó Krisztina duója. Fellép továbbá a Nasip Kismet török–magyar formációja, amit Arif Erdem Ocak, a 2021 óta Budapesten élő ismert török zenész hívott életre, s igazán különleges színfoltnak számít a magyar zenei palettán. Este koncertet ad az idén harmincéves Parno Graszt, akik oláh cigány zenéjükkel elképesztő energiákat mozgatnak meg, végül a Los Orangutanes, a Magyarországon alakult latin-amerikai cumbia együttes zenél.

A Chalga nyitja az ötödik Sambucus Zsámbéki Bodzafesztivál programját        Fotó: Fonó Budai Zeneház

Vasárnap délután a gyerekeket Paár Julcsi énekes és zeneterapeuta várja a Kerekerdő című produkcióval, amelyben egy csodálatos világ elevenedik meg. A Hét Hat Club koncertjén a Django Reinhardt-féle cigánydzsessz és a balkáni bulik fúziója áll a középpontban, este érkezik a többszörös nemzetközi toplistás és Fonogram-díjas Cimbaliband, akiknek energiáik, zenéjük, a virtuóz cimbalom- és a hegedűszólók magával ragadnak. A háromnapos programsorozatot Kiss Tibi és Vastag Gábor Aranyakkordja zárja.

A fesztivál kiegészítő programjaként szombaton megnyitja portáját a vendégek előtt a Zsámbékon élő színművész, Szarvas József,aki lapunknak kifejtette, hogy azzal a fajta értékteremtéssel, amit Zsámbékon is végez, 2002-ben találkozott először Kovács Gyulának köszönhetően. Mint mondta, az őshonos gyümölcsfák visszaköltöztetése eredeti élőhelyükre, a kertekbe nélkülözhetetlen a továbbörökítés és visszatanulás szempontjából. E gondolatot továbbvíve, közösségerősítő szándékkal hozták létre 2007-ben a viszáki Kaszás Attila Pajtaszínházat és az első közösségi kertet, a Tündérkertet, ahova őshonos gyümölcsfákat ültettek.

Szarvas József színművész         Fotó: Fonó Budai Zeneház

A színművész a pandémia idején költözött a családjával Zsámbékra, itt folytatja közösségépítő munkáját. Elmondása szerint a kulturális öngondoskodásunk a kerttel, a földműveléssel kezdődik. – A művelődés mellett fontos a művelés. Ezt úgy fogalmaztam meg, hogy a művészeteknek palotája, a kultúrának pajtája is van. A pajta körül pedig dolgozni is kell – mutatott rá, majd hozzátette: a munkát mint értéket kell a kultúra középpontjába állítani. Hiszen a kultúra fogalma a művelésből indul, az az alapja, s ezt kell visszatanulnunk.

Szarvas Józseftől megtudtuk, hogy a pincéjük előtti közösségi téren szombaton 11 órakor ültetik el Petőfi körtefáját, amit Kárpát-medence-szerte körbevisznek, ezzel is azt szimbolizálva, hogy kultúránk, kulturális önazonosságunk határokon átívelő. A körtefaültetés után a Kiskalász ad koncertet, míg 15 órakor hármas könyvbemutató kezdődik, ahol Kovács Gyula Magyar Gyümölcs, Bérczes László és Szarvas József Könnyű neked, Szarvas Józsi…, valamint Ambrus Lajos Nagy Almáskönyv kötetéről beszélgetnek a szerzők. 18 órától pedig Berecz András meseestje várja a családokat, a szomszédban egész napos lovaglási lehetőséggel.

A Sambucus Zsámbéki Bodzafesztivál a Fonó Budai Zeneház és Zsámbék Város Önkormányzata szervezésében, az NKA és az Emmi támogatásával valósul meg. További információkat a fesztivál honlapján olvashatnak.

Borítókép: A Parno Graszt zenéje elképesztő energiákat mozgat meg (Fotó: Fonó Budai Zeneház/Gyetvai Gergely)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.