Minimalista képversek

Csütörtök délután a Ludwig Múzeumban mutatták be Székely Ákos életművének lezáró kötetét, a hetvennégy minimalista képverset tartalmazó Second Hand címűt. „Ákos minden munkája mögött rejtély lakozik” – jellemezte a műveket Nagy Pál író, műfordító, a Magyar Műhely alapítója. Az elsőként szokatlanul ható kiadványban nem hagyományos költeményeket talál az olvasó, hiszen a szerző nyomtatott dokumentumokból gyűjtött feliratokból, képekből és reklámokból készített kollázsokat, melyek egyben versek is.

Nagy Zsombor
2022. 06. 17. 17:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Székely Ákos költő, irodalomtörténész a szombathelyi kulturális élet kiemelkedő alakja volt, többek között ő szervezte a Bloomday-t, amelyet minden év június 16-án rendeztek meg. A könyvbemutató tehát ezzel az eseménnyel is összekapcsolódott. 

Értéket teremtett abból, amit egyébként kidobnánk a kék szemetesbe

– fogalmazta meg az író munkásságának esszenciáját Szombathy Bálint médiaművész. Az avantgárd irányzatot és Kassák Lajos hagyományát követő szerző posztumusz megjelent kötete legfontosabb és legérettebb verseit tartalmazza.

A kiadvány szerkesztését maga az író végezte, a fotókat Rosta József készítette, míg a tervezést és nyomdai munkát a kolozsvári Idea Design + Print műhelye vállalta. A megnyitón Székely Ákos 1988-ban készített, Egy mássalhangzó anatómiája című rövidfilmje is megtekinthető volt.

A költő mindig hozott anyagból dolgozott, Szombathy szerint

a nyomtatott kultúra szemetéből válogatott és alkotott valami magasabb szintűt. 

Ez jól körülírja legfrissebb verseit is, melyek az irodalom és képzőművészet határát feszegetik. Arról, hogy melyik műfajba tartoznak ezek a vizuális költemények, még a két meghívott vendég sem tudott megegyezni. Ami viszont biztos, hogy Székely Ákos munkásságát több generáció is ápolni fogja, hiszen magyartanárként rengeteg gyereknek adta tovább tudását, és számos versenyen segítette a diákok tehetségének kibontakozását.

Borítókép: Székely Ákos (Forrás: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.