Pokróckoncert színpompás fényfestéssel

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és Pálházi Bence Bandája a népzene és a szimfonikus zene találkozását állítják koncertjük középpontjába június 25-én, a Múzeumok éjszakáján a Brunszvik-kastély parkjában. A különleges hangversenyen pokrócokon fekve gyönyörködhetünk a vizuális környezet folyamatos változásában, miközben Weiner, Bartók és Kodály művei csendülnek fel.

Magyar Nemzet
2022. 06. 19. 16:45
null
Forrás: Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egykori tulajdonosok, a Brunszvikok és a Dreherek legendáriumába nyerhetünk bepillantást a Brunszvik-kastélyban, emellett megismerhetjük a Brunszvik család és Beethoven zenével átszőtt barátságát, valamint a kastély későbbi lakóinak titkait is. Június 25-én már délután 17 órától érdemes ellátogatni Martonvásárra, ahol vezetett parksétákon ismerhetjük meg a több mint kétszáz éves kastély legendás múltját, de Beethoven levelezésébe is beleolvashatunk. A vezetett parkséták közben, az árnyas fák alatt pihenve rövid kamarakoncerteket hallgathatunk, 21.30-tól pedig különleges fényfestéssel kísérve hangzanak el a magyar népzene által ihletett szimfonikus zenekari művek.

Kodály, Bartók és Weiner művei között Pálházi Bence Bandája muzsikál, miközben pokrócokon heverve gyönyörködhetnek a látványban. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának művészei évek óta tartanak kamarakoncerteket a 2019-ben elkészült Agroverzum Tudományos Élményközpont rendezvénytermében. Az első pokróckoncert tavaly rendezték meg a Múzeumok éjszakáján, melynek sikerét látva idén újabb élménnyel várják a közönséget Martonvásáron.

Jelenet a kamarakoncertből                 Fotó: Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara

Dénes István Liszt Ferenc-díjas karmester vezényletével az Erkel Ferenc által 1853-ban alapított Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és Pálházi Bence Bandája a népzene és a műzene különleges találkozását tárja elénk. Weiner Leó Divertimento, Bartók Béla Román népi táncok és Kodály Zoltán Galántai táncok című művét a népzene ihlette. A közel egyórás koncerten olykor az eredeti népzene hangjai csendülnek fel Pálházi Bence Bandájának tolmácsolásában, máskor a múlt század nagy zeneszerzőinek feldolgozását hallhatjuk, miközben a park fáit, a kastély épületét, a tó partját csodálhatjuk a fényfestés révén varázslatos, új köntösben.

Fényfestés a Brunszvik-kastély falain                   Fotó: Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara

A szervezők rendhagyó módon, a székek mellett több száz pokróccal várják a vendégeket, hogy minden szögből jól érvényesüljön a fákra, a kastély falaira megálmodott színpompás fényjáték.

Kedvcsinálóként tekintsék meg az alábbi videót:

Borítókép: Különleges koncert fényfestéssel a Brunszvik-kastély parkjában (Fotó: Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.