A visegrádi királytalálkozó emlékére

Ha Visegrád nevét halljuk, Mátyás király és a visegrádi királytalálkozó biztosan eszünkbe jut. A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok rendezvénysorozata, amelyet hosszú évek óta július második hétvégéjén rendeznek meg, nemcsak az érintett királyoknak, hanem a lovagi korszaknak is emléket állít. Mától nemzetközi fesztivál helyszínévé alakul át Visegrád, ahol öt helyszínen: a lovagi tornapályán, a Királyi palotában, a Királyi borudvarban, a Parkszínpadon és a Salamon-toronyban zajlanak a változatos programok. Közel ezer kosztümös szereplő érkezik Visegrádra, hogy méltóképpen idézhessék fel az egykori királyi székváros legfényesebb történelmi eseményét. Látványos lovagi tornák, királyi menet, vásár, koncertek, esti fáklyás felvonulás várják a látogatókat, megidézve azt a középkori hangulatot, amelyet Visegrádon élhetünk át.

2022. 07. 08. 13:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A programokon bepillantást nyerhetünk a lovagok életébe, megcsodálhatjuk öltözetüket, fegyverzetüket, láthatunk lovagi tornát. Belehallgathatunk a középkor zenei világába, kóstolhatunk középkori ételeket. A programok közül ízelítőnek említünk néhányat. Szombaton 16.30-kor 

Mónus József többszörös világrekorder tradicionális távlövő íjász, a Fehér Farkas tart harciíjász-bemutatót. 

Mónus József lapunknak elmondta, hogy a bemutatón a hegyoldalból, nyolcvan méter magasból, több mint száz méter távolságról fütyülős nyílvesszőkkel lő a palota küzdőterén lévő, nyolc centiméter átmérőjű pohárkára. Bemutatót tart továbbá Kassai Lajos lovas­íjász világbajnok, lesz solymászbemutató, fellép a Primavera táncegyüttes, és a Szent György Lovagrend apródjaival is találkozhatunk. 

Láthatjuk az olasz zászlósokat, a szerb–magyar gyalogos lovagi tornát. 

Különleges zenei élmény lesz az Aranyalma Páros játéka, akik számtalan régi hangszeren muzsikálva középkori, reneszánsz és máig élő népzenei dallamokat csendítenek fel a színpadon és a borudvarban, valamint reneszánsz mesetáncházzal bűvölik el a gyerekeket. 1985 óta állít emléket a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok a középkori magyar történelem egyik legjelesebb eseményének, az 1335-ös visegrádi királytalálkozónak, a középkori Európa egyik legfontosabb eseményének. Visegrád történelmének ezen az eseményén Károly Róbert magyar uralkodó, a cseh és a lengyel királyt, valamint a német lovagrend küldöttségét látta vendégül. A rendezvény Magyarország legrégebbi történelmi fesztiválja, amely a Kárpát-medencei térségen kívül Európa számos országából fogad kiváló hagyományőrző csoportokat. 1998 óta a Szent György Lovagrend látja el a szervezési feladatokat. Cseke László, a lovagrend kancellárja a Gondola.hu rendezvénnyel kapcsolatos kérdésére így válaszolt: 

Látható, hogy a közös történelem, amelyet ezek a népek évszázadok alatt Közép-Európában átéltek, összeköti a nagyobb közösségeket.

Azokat a csapatokat is, amelyek évtizedek óta eljönnek Visegrádra, és a lovagi tornákon összemérik erejüket, tudásukat. Az idén számos olyan fiatal csapat érkezik, amelyek először lesznek jelen, és a következő húsz-harminc évben állandó résztvevőkként gazdagítják majd a lovagi programot. Azokat az embereket, aki szeretik a történelmet, és át akarják élni, amit eleik a régmúltban átéltek, mindenképp nemesíti gondolkodásmódjukban az az élmény, amely itt, Visegrádon számukra kiteljesedést hoz” – sorolta Cseke László.

Borítókép: Jelenet a Palotajátékokból (Forrás: Videgrádi Nemzetközi Palotajátékok)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.