Balassit fordít és a magyar nyelv szerelmese

Elena Lavinia Dumitru vehette át idén a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjat, az immár a 26. alkalommal átadott Balassi Bálint-emlékkardot. A Rómában élő román műfordító a Gondola.hu-nak adott interjút.

Magyar Nemzet
2022. 07. 22. 15:15
Forrás: Gondola.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elena Lavinia Dumitru szerint az irodalom lényeges érték, amely a szépség jegyében egyesíti az embereket, a népeket. Ugyanakkor az irodalom az az eszköz, amelyen keresztül a kölcsönös megismerés megtörténik.

Amikor a Célia-ciklus fordításával kezdtem foglalkozni, egy olyan szöveget kíséreltem létrehozni románul, ami formailag, lírikus természetességéhez hűen, megőrzi versszerű lüktetését, azt a ritmust, ami jellemző az eredeti alkotásra. Azzal a szándékkal próbáltam megalkotni ezt a Balassi-fordításgyűjteményt, hogy népszerűsítsem Balassi különleges szerelmi verseit, és nem utolsósorban verseinek sajátos hangulatát.

– fejtette ki Elena Lavinia Dumitru, hozzátéve: azzal a céllal született ez a kétnyelvű verskötet, hogy a román kultúrában alig ismert Balassi-életmű hiányosságát pótoljam. 

A műfordító az interjúban elmondta, hogy a szöveg fordítása egy puzzle-játéknak bizonyult: miként egy óriási táblára illesztett mozaikdarabok, úgy állt össze a pontosság, szövegértés, rugalmasság, elegancia és érzékenység, egy idegen nyelv helyes használatának a képessége, a szöveghűség és a fordításminőség.

Balassi román fordítása nemcsak népszerűsítheti a magyar szerző verseit, hanem konkrétan segítheti a román anyanyelvű magyar szakos diákokat a szöveg megértésében. Emellett azért fontos e kétnyelvű kötet, mert eddig nem sikerült (egy-két Balassi-versfordítás kivitelével) Balassit románul is az olvasóközönség elé vinni.

Elena Lavinia Dumitru bár a magyar nyelv szerelmese, elmondása szerint nagy erőfeszítés magyarul tanulni, és nem számított arra, hogy ennyire szenvedélyesen a magyar nyelvnek és irodalomnak szenteli magát.

Amikor először hallottam Balassi Bálint verseit, tudtam, hogy ez a csodálatos nyelv örökre a szívemben fog maradni. Egy nyelv és egy nagy kultúrájú nép, amit Balassi munkája bizonyít az irodalom területén.

– hangsúlyozta.

Balassi Bálint életművét méltatva úgy fogalmazott:

Balassi képes volt átvenni a reneszánsz hagyományát, azt átalakítani és visszaadni az anyanyelvben azon dolce stil nuovo szépségét, amely tele van a szerelem metaforáival és szimbólumaival. Nélküle a magyar nyelv nem juthatott volna fel a Parnasszus magas csúcsára.

„Az európai szintű magyar irodalom jelentős képviselőjének tekintett elmés és tudós Balassi, az a reneszánsz költő tehát, aki megalapozta a modern magyar költészetet, hiszen ő az első, név szerint ismert, szerzője a magyar szerelmes verseknek.” – mutatott rá Elena Lavinia Dumitru, majd hozzátette: a spanyol regényíró, dramaturg és költő, Cervantes nagyszerű kísérletező volt. Az eposz kivételével az összes jelentősebb irodalmi műfajt kipróbálta, míg Shakespeare egyedülálló helyet foglal el a világirodalomban. Elena Lavinia Dumitru szerint mindkét szerző élvezi, hogy olyan nyelvekhez tartoznak, amelyeket sok beszélő jól ismer és használ és számos fordítás is.

Balassi számára sajnos a nyelvi akadály fontos szerepet játszik, a fordítások csekély száma sem segíti a kivételes szerző ismertségét. Ez az oka annak, hogy a Celia-ciclust fordítottam le olaszra, szintén kétnyelvű kötetben. Mint a román kötet esetében, az olasz változat megtartja az eredeti szöveg rímeit, ami számomra Balassi költészetének jellegzetes eleme.

– foglalta össze a műfordító.

Az Elena Lavinia Dumitruval készült teljes interjút ITT olvashatják.

Borítókép: Elena Lavinia Dumitru román műfordító (Forrás: Gondola.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.