Kettős magyar filmsiker Horvátországban

A Külön falka kapta a legjobb filmnek járó díjat, míg a Branka a legjobb kisfilmnek járó trófeát a július első hétvégéjén megrendezett Vukovár Filmfesztiválon. A Duna-menti országok legújabb filmjeit szemléző esemény zsűrije az elsőfilmes Kis Hajni alkotásának műfajt újraértelmező koncepcióját, valamint a színészek játékát méltatta.

Magyar Nemzet
2022. 07. 06. 20:00
null
Fotó: Nyoszoli Ákos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégén zárult Vukovár Filmfesztiválról a legjobb kisfilmnek járó díjat hazahozó Branka K. Kovács Ákos rendezésében készült. Az alkotás a magyar–jugoszláv határ közelében játszódik 1991-ben, a történet szerint a címszereplő szarajevói ápolónő munkát kap egy állami kórház szülészeti osztályán, ahol az osztály főorvosa megpróbálja rávenni arra, hogy segítsen újszülötteket kicsempészni a kórházból, majd hitesse el a szüleikkel, hogy a külföldi pároknak eladott babák a születésük után nem sokkal meghaltak. Az önmagát és családját is féltő lánynak élete legnehezebb döntését kell meghoznia.
A Branka a Salamandra Film gyártásában készült, a Magyar médiamecenatúra program támogatásával, producere Gyurin Zsuzsi és Osváth Gábor volt. 

A Nemzeti Filmintézet első filmes rendezőket támogató Inkubátor programjában megvalósuló Külön falka történetében a tizenkét éves Niki a nagyszüleivel él, akik nem tudják kordában tartani a vadóc, az iskolában nehezen beilleszkedő gyereket. Amikor Niki megtudja, hogy édesapját, a kidobóként dolgozó Tibort kiengedték a börtönből, minden tiltás ellenére felkeresi őt. A két kívülálló lassan közeledni kezd egymáshoz, de minden az ellen szól, hogy a család egyesülhessen. 

Kis Hajni alkotása legutóbb a Magyar Mozgókép Fesztiválon és a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon is a legjobb film díját nyerte el, utóbbin a közönségdíjat és a legjobb férfiszereplő díját is megkapta.

A Külön falka egy olyan film, amely a változásról, a megbocsátásról és az önmegvalósításról szól, a főszereplők energiája által vezérelt nyers természetesség pedig fokozza az érzelmes alkotás hatását

– emelte ki a Vukovár Filmfesztivál zsűrije az indoklásában.

Az apát alakító Dietz Gusztáv egykori grappling-küzdősport világbajnok, a kislányt Horváth Zorka játssza. A magyar–szlovák koprodukcióban készült filmben Kis Hajni állandó alkotótársai Nyoszoli Ákos operatőr, Nyitrai Anna látványtervező, Gorácz Vanda vágó és Borsos Oleg zeneszerző voltak. A forgatókönyvet a rendező Szántó Fannival közösen jegyzi. A filmet a Proton Cinema a szlovák MPhilmsszel és a Visionteam L.O-val koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjának támogatásával gyártotta, producere Berkes Júlia és Zachar Balázs, koproducere Prikler Mátyás és Zora Jaurová, executive producere Petrányi Viktória.

A Külön falkát 2021-ben mutatták be a hazai mozik, és elérhető a Filmio kínálatában.

Borítókép: Jelenet a Külön falka című filmből (Fotó: Nyoszoli Ákos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.