Magyarország világraszóló sikerei

Két esztendeje hívta életre az Autentika Művészeti Műhely Alapítványt Märle Tamás és Papolczy Balázs. Céljuk nem kevesebb, mint a fiatalokkal, a diákkorúakkal megismertetni, megszerettetni a történelmet. Nem kis vállalás. A remélt siker érdekében az animációs filmhez és az internethez nyúltak az alkotók.

2022. 07. 30. 8:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól gondolkodtak, hiszen tavaly tavasz óta csak a YouTube-on 150 ezernél több megtekintéssel büszkélkedhet a Hunyadi János életét bemutató sorozatuk. Legutóbb egyben elérhetővé tették hétrészes filmjüket, július 22-én, a nándorfehérvári diadal 566. évfordulóján. 
– Néhány nap elteltével tizenháromezer megtekintésnél tartunk

– büszkélkedett Märle Tamás. Ami igen jó szám, ha belegondolunk, hogy a diákok a vakáció közepén tartanak, s legkevésbé sem a történelmi tanulmányokkal múlatják a perzselő nyári napokat.


Az elmúlt hónapban a Trianon 10 oka című sorozatukat töltötték fel a világhálóra félórás formában, természetesen június 4-én. – Az szintén átlépte a tízezres megtekintési számot, ami persze töredéke a két esztendő alatt összegyűltnek – utalt a sorozat formában elért klikkekre Märle Tamás, majd elárulta, mi a céljuk a magyar történelem megismertetésén túl:

– A sikeres, győzelmekkel, dicsőséggel teli korszakok bemutatása, amelyeket a XX. század tragédiái elfedtek.
Habár a trianoni országcsonkítás nem gazdagítja kifejezetten a sike­reink sorát, azonban az indulás dátuma és a kerek évforduló kijelölte az induló történelmi projekt kezdő témáját. 


– A Tria­non 10 oka nagyon fontos témát tárgyal, amelynek hatása mind a mai napig tart – érvelt a választás mellett a történelemtanár.
A folytatásban már az óhajtott útra léptek, tudniillik Hunyadi János után gróf Bethlen István életútját mutatták be, azét a miniszterelnökét, aki a vörösterror és a trianoni szétdarabolás utáni Magyarországot fejlődő pályára állította. 

– Évforduló adódott akkor is, mivel 1921-ben nevezték ki miniszterelnöknek Bethlent – magyarázta Märle Tamás, aki megjegyezte: noha a kormányfő évtizednyi kormányzása alatt oroszlánrészt vállalt az ország felvirágoztatásában, személye mindinkább háttérbe szorult. – Mára már a baloldalon is elfogadható szereplőként tekintenek rá – hívta fel a történelemtanár-forgatókönyvíró a figyelmet. S ha ez szóba került, érdeklődésemre Märle Tamás kifejtette: 

– Csak bizonyított tényekkel dolgoztunk, olyan történészek munkáiból, mint Romsics Ignác vagy Ungváry Krisztián. Ezzel is erősítve a tényt, hogy Bethlen István történelmünk feltétlen elismerésére méltó alakja.
Ebben a filmjükben az animáció mellett archív felvételeket szintén felhasználtak. Effélék és tudományos tények garmadája nem állt rendelkezésre Hunyadi János esetében.
– A fejedelemség, azaz a Szent István előtti korszaktól a mohácsi vészig tartó bő hatszáz év nagyrészt sikeresnek tekinthető. Ennek az időszaknak az egyik legsikeresebb államférfija pedig Hunyadi János volt – fogalmazott Märle Tamás. Az ő esetében a bizonyított tények mellett megjelennek feltételezések is. A sorozat ezek mellett sem megy el, így tárgyalja az elméletet, amely szerint a későbbi törökverő hős, Luxemburgi Zsigmond szerelemgyermeke. 
– Nem véletlen, hogy komolyabb kutatómunka előzte meg a forgatókönyvírást – magyarázta a történelemtanár, hozzáfűzve: Hunyadi származásáról a teljes igazság vélhetően sosem derül ki.
Nem véletlenül tartják magukénak a románok és a szerbek egyaránt. Ezzel kapcsolatban Märle Tamás kifejtette: Havasalföldről áttelepült családról van szó. Abban az időben már éltek ott románok, ám jobbágyokként, a nemességet kun, tatár, úz előkelők adták a XIV. századi Havasalföldön.
A magyar történelmi sikertörténetek bemutatása ősszel folytatódik, amikor elkészül Nagy Lajosról forgatott animációs filmjük. 

Az uralkodóról sokat nem, de annyit őriz a közhie­delem, hogy királysága alatt három tenger mosta Magyarország határait. – Ami persze nem igaz – sietett leszögezni a forgatókönyvíró –, de ez mit sem von le sikeréből. Ő az egyik leghosszabb ­ideig trónon ülő magyar király, negyven évig viselte a koronát. Ezt a négy évtizedet számtalan siker övezte. Térdre kényszerítette a Velencei Köztársaságot, meghódoltatta déli és keleti irányban az összes környező fejedelemséget Szerbiá­tól Bosznián át Bulgária egy részéig, de Havasalföld is hűbéres volt, elnyerte a lengyel koronát, ezzel uralva teljes Közép-Európát– sorolta Märle Tamás.
– Nem véletlenül kapta meg az utókortól a „nagy” jelzőt.

Elég csak arra gondolni, hogy déli és keleti hódításaival távol tudta tartani az egyre erősebb Oszmán Birodalmat, a török veszélyt. Ugyanakkor törvényei biztosították a belső békét és fejlődést – magyarázta Märle Tamás, akinek már több történelemtanár kollégája használja oktatási segédanyagként filmjeit.

Borítókép: Jelenet a Hunyadi-filmből (Forrás: YouTube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.