Melódiák a Károlyi-kastélyból

A fiatal zenészeket és a koncertlátogató közönséget várják július 17. és 24. között a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba. Az Echo nyári akadémia alapítója és művészeti vezetője, Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész egy hét elmélyült és intenzív műhelymunkára ad lehetőséget a muzsikusoknak, míg esténként változatos koncertek színesítik a programot.

Magyar Nemzet
2022. 07. 13. 18:30
null
Fotó: DEBER GABOR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Károlyi-kastély tágas termeiben az elmúlt hat év során kialakult a napirend: reggeltől kora délutánig Kováts Péter Bartók–Pásztory díjas hegedűművész a díszkönyvtárban, Varga István gordonkaművész a kastély kápolnájában, Fülei Balázs pedig a Főispán teremben tanít. A vonós kurzusokon a Liszt-díjas Kovalszki Mária és Dani Imre zongoraművészek működnek közre. A fiatalok a hangszeres órák mellett kamaraórákon is részt vesznek, ahol gyakran a tanáraikkal játszhatnak együtt. A nyári akadémia egyik fontos alapelve, hogy mindenki játszhasson koncerten. Aki késznek érzi a produkcióját, az a délutáni kávékoncerteken léphet fel, a záróhangversenyen pedig a kurzus minden résztvevője színpadra állhat.

Fülei Balázs így emlékszik vissza az Echo nyári akadémia létrehozására: – Amikor 2016-ban ellátogattam a kastélyba, rögtön megálmodtam ezt a programot, ami nekünk, zenészeknek egy sziget – tér és lehetőség a beszélgetésekre, elmélyült műhelymunkára, amelybe örömmel engedünk betekintést az érdeklődőknek –, hiszen a sorozat minden eseménye, így az órák is nyitottak. Mint mondja, esténként változatos koncerteket hallhat a közönség, amelyek belépőjeggyel látogathatók.

A nyitókoncerten Mendelssohn trióit játsszuk művésztársaimmal, Kováts Péterrel és Varga Istvánnal, amihez Blaskó Péter Kossuth-díjas színművész olvas majd fel Mendelssohn leveleiből és naplórészleteiből

– teszi hozzá.

A programban szerepel népzenei koncert a Fanfara Complexával és dzsesszkoncert az Oláh Kálmán Jr. Kvartettel. Emellett az egyik legragyogóbb fiatal zeneszerző, Virág András Gábor szerzői estjére is sor kerül. Előadjuk a viszonylag ritkán hallható Messiaen Kvartett az idők végezetére című remekművét Rumy Balázs klarinétművész közreműködésével, a zárókoncerten pedig valamennyi résztvevő fellép majd

– ismerteti a programot Fülei Balázs. Érdekesség, hogy idén Kínából, Indiából, Amerikából, Dániából és Csehországból is érkeznek művészek.

A kortárszenei, dzsessz és népzenei koncertek után az érdeklődők pódiumbeszélgetésen vehetnek részt a fellépőkkel. Három napon keresztül – július 20-án, 21-én és 22-én – a délután három órakor kezdődő kávékoncerteken a közönség a kurzuson részt vevő fiatal muzsikusok egy-egy friss produkcióját hallhatja. A nyári akadémia zárókoncertjét július 23-án este rendezik, itt változatos műsor foglalja majd össze az egy héten át tartó közös munka eredményét.

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély ad otthont az Echo nyári akadémiának. Forrás: Echo nyári akadémia

Fülei Balázs elmondása szerint a koncertek és a hangszeres órák mellett az együtt töltött idő és az inspiráló beszélgetések adják az Echo nyári akadémia lényegét. A hallgatók és a tanárok is a kastélyban laknak, közösek az étkezések, gyakorolni az épületben szinte bárhol lehet, gyakran a kastélyparkból is zene szól.

Hagyományszámba megy már, hogy minden évben borkóstolót rendeznek a csipketeraszon – idén a Fülei Pince készül borbemutatóval és látványkonyhával – és a tematikus mesterkurzusok is az állandó program részét képezik. Július 21-én délután Széll Rita táncpedagógus a historikus táncokról tart kurzust, amelyen mindenki a saját hangszerével vehet részt.

Az Echo nyári akadémia minden programja nyilvános, további információkat az esemény honlapján olvashatnak.

Tekintsék meg az eseményt beharangozó videót:

Borítókép: A nyitókoncerten Kováts Péter, Fülei Balázs és Varga István lép fel (Fotó: Déber Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.