Elárverezik a valaha volt legértékesebb műkincsgyűjteményt

Az egymilliárd dollárra becsült gyűjteménnyel a valaha volt legdrágább művészeti kollekciót árverezi a Christie’s. Még a Rockefeller-hagyaték is csak 835 millió dollárért kelt el. Igazi szenzáció egy Cézanne-tájkép – írja a Világgazdaság.

Forrás: Világgazdaság2022. 08. 28. 17:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Christie’s bocsátja árverésre a 2018-ban elhunyt Microsoft-társalapító, Paul Allen művészeti gyűjteményét, melynek értékét egymilliárd dollárra becsülik. 

A Christie’s csütörtökön megerősítette, hogy még az idén ősszel legalább 150 műalkotás, a gyűjtemény Blue Chip festményei és szobrai kerülnek kalapács alá.

Ez a legdrágább művészeti gyűjtemény, amelyet az aukciósipar valaha is kezelt. A Wall Street Journal emlékeztet, hogy Harry Macklowe ingatlanfejlesztő és volt felesége, Linda Macklowe 922 millió dolláros gyűjteménye az év elején került árverésre, míg David Rockefeller bankár és felesége, Peggy hagyatéka 2018-ban 835 millió dollárért kelt el.

Marc Porter, a Christie’s Americas elnöke a tőzsdei újságnak elmondta: az aukciósháznak még be kell fejeznie mind a 150 mű katalogizálását, mielőtt további részleteket közölne az eladás ajánlatairól, bár annyit elárult, hogy a kollekció része Paul Cézanne 1888–90-es tájképe, a La Montagne Sainte-Victoire. 

A kép utoljára 2001-ben, 39 millió dollárért kelt el árverésen, s Porter becslése szerint idén novemberben legalább százmillió dollárért értékesíthetik tovább New Yorkban.

Az eladásból befolyó összes bevételt jótékonysági célokra használják fel, bár még nem nevezték meg a kedvezményezetteket. Paul Allen élete során kétmilliárd dollárt adományozott az orvosbiológiai kutatásra, kulturális célokra, továbbá a környezeti gondok és a hajléktalanság kezelésére szolgáló alapokra.

Paul Allen, Bill Gates középiskolai barátja, úttörő szerepet játszott a személyi számítógépek fejlesztésében. A Szilícium-völgy legendás alakja 1983-ban hagyta el a Microsoftot, s attól kezdve különös figyelmet fordított a műgyűjtésre – olvasható a Világgazdaság cikkében. 

Az aukciókon „mindenevő gyűjtőként” szerzett hírnevet.

Az impresszionista festőktől a háborús repülőgépeken és popikonok hangszerein át  a Star Trek parancsnoki székéig mindent vásárolt. A széles gyűjteményből a Christie’s most csak a Blue Chip festményeket és szobrokat kínálja árverésre.  Marc Porter, a Christie’s Americas elnöke szerint 

Paul Allen olyan alkotásokat keresett, amelyek a művészek karrierjének sorsdöntő pillanatait képviselik,

ilyen például a Cézanne-tájkép, melyre ma a művész korai absztrakcióval kapcsolatos kísérleteinek meghatározó példájaként tekintenek.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.