Elhunyt Hegyes Gabriella opera-énekesnő

A debreceni Csokonai Színház honlapján tette közzé Hegyes Gabriella Liszt Ferenc-díjas szoprán halálának hírét. A közönség olyan nagyszerű alakításait élvezhette, mint Blonde Mozart Szöktetés a szerájból című operájában, Pamina A varázsfuvolában, Marcellina Beethoven Fideliojában, Melinda a Bánk bánban, vagy Mimi Puccini Bohéméletében.

Magyar Nemzet
2022. 08. 30. 19:10
Forrás: Csokonai Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hajdú-Bihari Napló 1986. október 22-i lapszámában napvilágot látott interjúban az akkor már húsz éve pályán lévő, 1941-ben született Csokonai-díjas művésznő a gyermekkoráról és a karrierjének kezdeteiről is beszélt:

Nyíregyházán születtem, s Szabolcs-Szatmár megyében, Tuzséron telt a gyermekkorom. Az éneklés ambíciója korán feléledt bennem. Elemi iskolás voltam, amikor a falu közösségének előadtuk a János vitézt, én a francia királykisasszony szerepét. Később a Csokonai Színházban ez volt az első szólófeladatom

– nyilatkozta Hegyes Gabriella, aki a középiskolát Kisvárdán végezte el. 

A zenei pályáról majdnem letért, hiszen tornatanár szeretett volna lenni az aranytorkú tehetség:

Mint lehetséges foglalkozás, a tornatanárság is ott lebegett a szemem előtt. Azért utaztam Pestre, hogy felvételizzek a Testnevelési Főiskolára. Tornáztam a Budapesti Honvédban és a gyári csapatban. S persze dolgoztam is, meg kellett élni valamiből. Aztán beiratkoztam a Bartók szakiskolába, hogy énekelni tanuljak

– árulta el a közönségnek az interjúban a szoprán.

Debrecenben tanult, befejezte az énekszakot, majd magánúton képezte tovább magát Zádor Endre irányítása alatt, akire egész pályája során hálával gondolt vissza. Operaénekesként szerződött 1967-ben a Csokonai Színházhoz, ahol a Lammermoori Lucia címszerepével magánénekesként debütált.

Budapestre is hívták, de ő mégis Debrecenben maradt, csak kis időre távozott olykor-olykor vendégszerepelni többek között az Erkel Színházba. A külföldi közönség szintén élvezhette játékát, Drezdában és Berlinben is fellépett.

Jó érzés a taps, dop­pingol, de igazi megnyugvást mégis a belső értékelés ad, az öröm, ha sikerült átadnom a hallgatóknak azt, amit belül érzek

– mondta egy másik vele készült interjúban a művésznő.

Az operairodalom sok gyönyörű szopránszerepét eléneklő Hegyes Gabriellát, aki a Csokonai Színház örökös tagja volt, életének nyolcvanegyedik évében érte a halál.

A feledhetetlen szoprán temetéséről a teátrum később ad tájékoztatást.

Borítókép: Hegyes Gabriella partnerével a színpadon (Forrás: Csokonai Színház)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.