időjárás 10°C Aurél 2023. október 5.
logo
Nyolcvan helyszínen kémlelhetjük az eget Hortobágytól Fótig, Pécstől Bajáig

Galaktikus kalandok az augusztusi csillaghullás idején

Magyar Nemzet
2022.08.07. 14:45 2022.08.08. 21:59
Galaktikus kalandok az augusztusi csillaghullás idején

Idén már harmadik alkalommal zajlik színes programokkal, több helyszínen az Egy hét a csillagok alatt programsorozat, amelynek célja, hogy országszerte az égboltra irányítsa a tekinteteket. A program ideje alatt, augusztus 5. és 14. között különösen jó alkalom nyílik arra, hogy az égi jelenségeket megfigyeljük. Nemcsak a Hold és az óriásbolygók, de a szemet gyönyörködtető mélyé-objektumok és a Perseidák hullócsillagzápora is színesítik majd az éjszakai égboltot.

Az ország amatőr és hivatásos csillagászai a nyár legvarázslatosabb napjain irányítják a tekinteteket az égboltra.

 Az Egy hét a csillagok alatt programsorozat az augusztusi csillaghullás időszakában kínál galaktikus kalandokat kicsiknek és nagyoknak szerte az országban.

 Több mint nyolcvan helyszínen kémlelhetjük az eget ezen a héten. Hortobágytól Fótig, Pécstől Bajáig számtalan varázslatos nappali és éjszakai program várja az érdeklődőket.

Távol a városok fényszennyeződésétől, a természet éjjeli nyugalmában és egy nyüzsgő település járdáján hétköznap délelőtt egyaránt lesz lehetőség az égbolt felfedezésére a programsorozat idején. 

A sokféle helyszín és program is arra mutat rá, hogy a csillagok észlelése, az univerzum kutatása éppolyan színes és izgalmas lehet, mint maga az égbolt.

Az Egy hét a csillagok alatt programsorozatot két szegedi csillagász, Barna Barnabás (a Szegedi Tudományegyetem munkatársa, a Csillagvizsgáló blog szerkesztője) és Ordasi András (szabadúszó csillagász, tudománykommunikátor, a Chillagász Brand kreatív igazgatója) indította két évvel ezelőtt azzal a szándékkal, hogy a 

laikusok számára is megmutassák az ég csodáit és az amatőrcsillagászat lehetőségeit, illetve hogy összefogják a bemutatóhelyeket és az amatőr csillagászokat.

Idén több mint hatvan csapat 85 helyszínen összesen 140 programot valósít meg ez alatt az idő alatt. Közleményükben írják, hogy már most elfogytak a helyek a nagy csillagvizsgálók – Bükki Csillagda, Pannon Csillagda, Svábhegyi Csillagvizsgáló – éjszakai bemutatóira, de a nappali programjaikra még akadnak szabad helyek, és szerte az országban megannyi különleges esemény várja az érdeklődőket nappal és éjjel egyaránt.

 

A pécsi Zsolnay-negyed planetáriumi előadásai, a Zselici Tájvédelmi Körzet, illetve a Hortobágyi Nemzeti Park varázslatos éjjeli csillaghullástárlata, a káptalantóti meteoritsimogatás és a kiszombori kukoricalabirintus éppúgy a programok között szerepel, mint a Békés Megyei és a Szentesi Városi Könyvtár bemutatói és a csillagképek zavartalan tanulmányozása a csokonyavisontai fás legelőn, távol a város fényeitől.

A programok megvalósítói között vannak hivatásos és amatőr csillagászok, illetve csillagász társaságok. Visszatérő partner a Cepheus Amatőrcsillagász Társaság, illetve a SkyGrót Csillagász Társaság, és a határon túlról csatlakozott a Csallóközi Észlelők Baráti Társasága.

A programsorozat célja továbbra is a bemutatóhelyek és csillagász csoportok összekapcsolása, a csillagász közösség megerősítése, az utánpótlás biztosítása és annak megmutatása, milyen sok lehetőségünk van az égbolt tanulmányozására. 

Az elmúlt években több bemutatóhelyszínt is felfedezett magának a helyi közönség

 – a szervezők szeretnék, hogy ez a tendencia folytatódjon és a kisebb csillagászati közösségek is reflektorfénybe kerüljenek.

A szervezők várják mindazon egyesületek, csillagvizsgálók, baráti körök, amatőr- vagy kutató csillagászok jelentkezését, akik szívesen szerveznének csillagászati bemutatókat, legyen szó távcsöves észlelésről vagy a városi fényektől távoli közös hullócsillaglesről.

A csillagászat iránt érdeklődőket segíti a Budapesti Távcső Centrum csatlakozása a programhoz: az esemény időtartama alatt a szakboltban ötszázalékos kedvezményt adnak a Skywatcher távcsövekre azoknak, akik a vásárlás során bemondják a program nevét: Egy hét a csillagok alatt. A program támogatói: Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, Svábhegyi Csillagvizsgáló, Magyar Csillagászati Egyesület és a Budapesti Távcső Centrum. „Az esemény a tudomány eredményeinek népszerűsítésére kiírt NKFIH Mecenatúra pályázat MEC_N_140862 azonosítójú nyertes projekt részeként valósul meg.

Borítókép: Svábhegyi Csillagvizsgáló (A szerző felvétele)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.