Kezdődik a Káli-medence legizgalmasabb fesztiválja

Talán a szervezők sem sejtették, amikor belevágtak a Kőfeszt rendezvénysorozatba, hogy Köveskál és Kővágóörs neve mellett mennyi kő ad majd témát a programoknak. A népi építészet emlékei, Wass Albert híres versének sorai, egy rejtélyes római sírkő mellett még kőleves is készül az egyik helyszínen. Persze a Kőfeszt nem csak ezért érdekes…

2022. 08. 03. 6:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyedik alkalommal szervezi meg a Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány a Káli-medence majd minden településére kiterjedő Kőfesztet, a nyugalom fesztiválját, ahogy magukat nevezik. Idén tíz helyszín ad otthont az izgalmas eseménynek: Kővágóörs, Kékkút, Balatonhenye, Köveskál, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Pálköve, Salföld, Ábrahámhegy és Monoszló.
A rendezvény beharangozója szerint a csütörtöktől vasárnapig tartó ötnapos fesztivál mesés miliőben kínál változatos programokat, amelyek küldetése, hogy népművészetünk, néphagyományaink újra „divatba jöjjenek”, rá­adásul mindezt természetes környezetükben: a falvakban. 

Komoly- és népzenei koncertekkel, táncházakkal, kézműveskedéssel, gyerekprogramokkal, kirakodóvásárral, workshopokkal, önálló estekkel, kiállításokkal, lovasbemutatóval, reggelig tartó mulatságokkal várják az érdeklődőket mind a tíz helyszínen.
Aki az interneten is elérhető programfüzetet átfutja, elcsodálkozik a rendkívül gazdag kínálaton. Úgy tűnik, mintha évről évre több érdekességet nyújtana a Kőfeszt. Nos, kérdezzünk rá: vajon mennyiben más az idei rendezvény, mint a korábbiak? Vannak-e új helyszínek, új szabályok, új tudnivalók?
– Az újdonság az – feleli Csúri Ákos, a rendezvény egyik szervezője –, hogy ez alkalommal bekapcsolódik a rendezvénysorozatba Ábrahámhegy és Monoszló is. Részben szerencsés, részben szerencsétlen véletlen, hogy így alakult. Szerencsétlen, mert tavaly már kapcsolódott volna a Kőfeszthez Monoszló, de sajnos tűz ütött ki a MagyarProvence Levendulabirtokon, ezért akkor le kellett mondaniuk a részvételt. Mára azonban gyönyörűen rendbe hoztak mindent, és egyebek mellett Nagygyörgy Ágnes energiaéletút-tanácsadó és képzőművész workshopjával várják az érdeklődőket. Ábrahámhegyen más a helyzet, ott az évtizedes hagyományra visszatekintő Bornapokat sikerült a Kőfeszt rendezvénysorozatába integrálni. S így nagyon előnyös együttműködés született.
– A rendezvény honlapjáról az derül ki, egyes helyszíneken már most telt ház van. Azért elférnek majd az érdeklődők? Mire számítsunk?
– Persze hogy elférnek. 

Előzetes regisztrációt egyedül a szerda este Kővágóörsön megszervezett Demjén Ferenc-koncert esetében kellett bevezetnünk, akkora érdeklődés övezi. 

De hát a helyszínünk egy falusi tornapálya, nem a Puskás Aréna…
Azért a többi rendezvény is rengeteg érdeklődőt csábít. Ez abból derül ki, magyarázza a főszervező, hogy a szálláshelyek úgy fogynak, mintha ingyen osztogatnák.
– Rendszeresen hívnak bennünket az érdeklődők, hogy tudunk-e segíteni.
De azért a Demjén-koncerten kívül sehol és senkinek nem kell majd karszalagot viselnie a Kőfeszten.
Itt érdemes elmondani, hogy a rendezvény minden programja ingyenes, 

mivel a rendezvényt nem valami profitorientált vállalkozás szervezi, hanem a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat támogatja. Akár fotókiállítást akarunk nézni Köveskálon, festményeket bámulnánk Szentbékkálán, kosarat fonnánk vagy nemezelnénk Pálkövén, koncertet hallgatnánk Kékkúton, gólyalábas előadáson tátanánk a szánkat Mindszentkállán, bábszínházat bámulnánk Ábrahámhegyen, ezt mind-mind ingyenesen tehetjük meg.


A rengeteg érdekes programból talán érdemes felhívni a figyelmet a Keresd magad! fotókiállításra, amelyen a 2021-es Kőfesztről készült képeket böngészhetjük, hátha felfedezzük valamelyik sarokban tavalyi énünket. Biztosan érdemes lesz megnézni Pető Piroska Szőlőhegyi szelek szárnyán címmel összeállított tárlatát, amely a Balaton-felvidék présházörökségét mutatja be, vagy Szép Andrea Kő kövön megmarad kiállítását, amely ugyancsak a népi hagyományokról mesél. Dadaista címe ellenére bizonyára nagyon érdekes lesz A klasszikus és a népzene találkozása egy buszmegállóban címmel meghirdetett koncert, amelyen Juhász Johanna zongorázza el Brahms, Liszt, Bartók népzenei ihletésű darabjainak némelyikét. És természetesen a Magyar Ízek Utcáján is érdemes lesz végigsétálni, mert amióta a balaton-felvidéki vendéglátás is meghaladta az echte ungarische gulasch üzletfelfogást, és kezdi felfedezni a maga gasztronómiai hagyományait, bizony csodálatos falatokat lehet megízlelni.
Csúri Ákos azonban nem ezeket találja a fesztivál legizgalmasabb eseményeinek.
– Nagyon fontosnak tartom – mondja –, hogy Salföld újra rendezvényhelyszín lett, ráadásul nem is akármilyen. Ez alkalommal 

tudományos, ismeretterjesztő jellegű eseményen vehetnek részt azok, akik erre járnak.
A Bor régészete címen meghirdetett programot egy Salföldön előkerült római sírkő kapcsán szervezték meg, s az érdeklődők nemcsak a feltételezett római kőbánya helyét kereshetik, de fémkeresős kutatásban is részt vehetnek. Amit találnak, ha találnak valamit, valódi lelet lesz. Senki nem tudja ugyanis, hogyan került Salföldre a római sírkő.
– Ugyancsak különleges esemény az Üzenet haza című színházi előadás a Fordulj Kispej Lovam Táncegyüttessel – magyarázza a szervező. A Wass Albert szellemiségét megidéző produkció, komoly táncos részvétellel, igazi csemegének ígérkezik.
– A másik különlegesség Ferenczi György és a Rackák fellépése lesz. 

A koncerten ugyanis olyan dalokat is meghallgathatunk, amelyek most kerülnek először közönség elé. 

De – teszi hozzá némi gondolkodás után – aki elindul a Káli-medencében csütörtök délután, az vasárnap estig úgy bolyonghat ezekben a csodálatos falvakban, hogy egy percig sem fog unatkozni. Ami talán ennél is fontosabb, olyan élményeket gyűjthet össze, amelyek hosszú hónapokra feltöltik lelkét a magyar kultúra erejével, örömével, szépségével.

Borítókép: A tavalyi fesztivál (Forrás: Kőfeszt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.