Tash Sultana koncertje csodálatos volt – tökéletes zenei élményt kaptunk

A 27 éves, zseniális ausztrál lány Budapestre jött, és egyetlen este alatt lenyűgözte a közönséget.

Szaniszló Hajnalka
2022. 08. 29. 9:05
Tash Sultana
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem ismerem a srácot – vont vállat ismerősöm, amikor a koncertre invitáltam. Tash Sultana kissé maszkulin külseje valóban megtévesztő lehet, azonban, ha kicsit is odafigyelünk, kifejezetten szépnek láthatjuk. A lényeg persze nem a külső, vagy csak annyiban az, amennyiben Tash minden porcikája maga a zene. Ha rápillantunk valamelyik kisvideójára, mindjárt feltűnik: ez a lány otthon, két bőrfotel között, műanyag rekeszekre applikált erősítővel, egy szál gitárral próbálva is úgy merül bele a zenébe, mintha stadionnyi ember előtt koncertezne.  

Tash Sultana először, de talán nem utoljára lépett fel hazánkban

Az énekesnő először járt hazánkban, és annyira lelkes közönség fogadta, hogy cseppet sem csodálkoznék, ha boldogan jönne vissza hozzánk. Kétórás tömény koncertet adott vasárnap este a Budapest Parkban. Rock, reggae, soul, r‘n’b, hip-hop, népzenei motívumok, soul, blues és nagy adag pszichedélia is jellemzi zenéjét, előadásmódját pedig egyebek mellett az is, hogy annyi hangszeren játszott, mint egy jazz big band. Akár egy dalon belül is váltott: egyszer furulyán, aztán trombitán, majd számtalan gitáron zenélt. És persze 

szemtelenül lazán, allűröktől mentesen énekelt, stúdióminőségben, kristálytisztán.

Tash Sultana
Fotó: Havran Zoltán

Helye volt az üdvrivalgásnak 

A közönség összetételét és öltözködését is ugyanilyen nehéz kategorizálni. Talán egyeseknek elege van a komformizmusból és a rendezettségből. Ők egyfajta, a lázadó hozzáálláshoz illeszkedő öltözékkel képviselték azt a Woodstock-érzést, amely Tash Sultanától sem áll távol, de már nagyon is XXI. századi kivitelben. Nem véletlenül szól úgy az egyik komment a videómegosztón, hogy ha született volna Janis Joplinnak és Jimi Hendrixnek lánya, az Tash Sultana lenne. (Egyébként a dalszerző-énekesnő távoli rokona Santanának.) De valós és kitalált rokonságtól függetlenül ez a lány olyasmit hozott a színpadra, ami elvarázsolta a közönséget. Tomboló üdvrivalgás: így reagált a közönség a budapesti koncertre. Ezt az atmoszférát Woodstock is megirigyelné. 

Tash Sultana
Fotó: Havran Zoltán

Imához hasonló zenei építkezés 

Tash Sultana ezt énekli: Singing hallelujah. Majd pedig ezt: ’Cause this pain will heal. A Notion című muzsika pedig – nem csak a hallelujah szó jelenléte miatt – annyira szépen építkezik és teljesedik ki, mint egy ima. Egyszerűen elképesztő, ahogyan ez a lány zenél.

Óriási szükség van az olyan előadókra, mint Tash Sultana

Bár a közönséget magával ragadta Tash zenéje és színpadi jelenléte, mégsem a féktelen tombolás volt jellemző a Budapest Park valamivel több mint a felét megtöltő nézőseregre. Egyszerűen jólesett hallgatni és átélni azt az élményt, ahogy ez a kicsit fiús lány, a koncertté formálja a hangokat, a mozdulatokat, a gesztusokat egyszóval önmagát. 

Tash Sultana
Fotó: Havran Zoltán

Ha igaz, hogy szívesen jön vissza Magyarországra. 

Legyen ez egy felhívás a hazai koncertszervezőknek. Hogy azok, akik most kimaradtak a rendkívüli élményből, egyszer majd pótolhassák azt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.