Westernfaluban forog A helység kalapácsa

Hamisítatlan westernhangulatban forog az MTVA megrendelésére és finanszírozásában, a Megafilm gyártásában készülő, A helység kalapácsa című tévéfilm. A sajtóbejelentéssel egybekötött nyilvános forgatási napon kiderült, hogy mi köze van Petőfi Sándor eposzparódiájának Tarantino világához, és milyen az, amikor mindezt az alkotók ötvözik a magyar népi kultúra motívumaival. Petőfi Sándor azonos című komikus eposzának adaptációját a tervek szerint jövő januárban mutatják be a Duna Televízióban a Petőfi-bicentárium alkalmából.

Magyar Nemzet
2022. 08. 17. 20:30
null
Fotó: Megafilm/Dombóvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tordasi Westernfaluban készül A helység kalapácsa című film. A mai forgatási napra a sajtó képviselői is meghívást kaptak, és mielőtt beleshettek volna a kulisszák mögé, Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója, Kálomista Gábor, a Megafilm producere, Demeter Szilárd, a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) igazgatóságának elnöke, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója és Dombrovszky Linda, a film rendezője sajtótájékoztatón beszéltek arról, hogyan jutott el a film az ötlettől a megvalósításig.

Az MTVA megrendelésére és finanszírozásában készülő film sajtónyilvános forgatásán Papp Dániel, Magyarország legnagyobb médiavállalatának vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a Petőfi-bicentenárium méltó megünneplésére kezdeményezték az egyedi feldolgozású alkotás elkészülését, mivel az MTVA fontos feladatának tekinti kulturális értékeink megőrzését és ápolását. 

Papp Dániel úgy fogalmazott:

Petőfi emblematikus alakja az egyetemes magyar kultúrának, kétszáz évvel ezelőtt megtestesítette azokat az értékeket, amelyekkel a mai fiatalok is tudnak azonosulni, mint a hazaszeretet és a szabadságvágy, így munkásságát be kell mutatni az újabb és újabb generációknak.

Hozzátette: a közmédiának alapvető kötelezettsége, hogy a költő valamennyi művét megismertesse a nézőkkel, és ezt az adott kornak megfelelően, változatos formában tegye. Ennek a nagyszabású törekvésnek a megvalósításához a közmédia számos televíziós, rádiós, valamint online felülete is rendelkezésre áll.

Kálomista Gábor, a Megafilm producere elmondta:

Több mint öt évtizede készült utoljára film A helység kalapácsából, így amikor jött az ötlet, hogy ilyen különleges módon – kikacsintva a western és a zenés filmek felé – közelítsük meg a történetet, rögtön belevágtunk. Nagyszerű, hogy sikerült partnernek megnyernünk az MTVA-t és a Petőfi Kulturális Ügynökséget. Nagyon ügyeltünk arra, hogy méltó módon adaptáljuk a művet, és közben látványos legyen minden a vásznon.

Demeter Szilárd, a PKÜ igazgatóságának elnöke, a PIM főigazgatója arról beszélt, hogy a Petőfi-bicentenárium során olyan produkciókat szeretnének létrehozni, amelyek megmutatják a magyar kultúra sokszínűségét.

 Számunkra Petőfi az a magyar kultúrát meghatározó alak, akinek az életművét őriznünk és ápolnunk kell

– mondta Demeter Szilárd, majd hozzátette: a bicentenárium kapcsán számos olyan projekttel készülnek, amelyekkel a „szoborszerű” Petőfi-képet élővé tudják tenni.

Ember Márk Csepü Palkót alakítja A helység kalapácsa című filmben. Fotó: Megafilm/Dombóvári Tamás

Örömmel fogadták az MTVA kezdeményezését, hogy a Tarantino-filmek hangulatát idéző A helység kalapácsa-feldolgozás készüljön.

Dombrovszky Linda, a film rendezője egy vallomással kezdte: amikor a színészek meghallották a koncepciót, hogy egy poros westernfaluban forgatnak, először magyarázkodnia kellett, hiszen valóban izgalmas rendezői megközelítés a Tarantino-filmek hangulatát idéző miliő, amelyben teljes egészében az eredeti Petőfi-szöveg hangzik el. Kiemelte Ferenczi György zenéjét, akivel együtt kerestek Petőfi-verseket, amelyek aztán amerikai folk stílusban szólalnak meg egy autentikus westernkocsmában.

A sajtónyilvános forgatási nap főszereplője Ember Márk volt, akivel egy látványos jelenetet vettek fel, rengeteg táncossal és nagy statisztériával.

 A színész Csepü Palkó szerepében énekelt és táncra is perdült.

Az egyetemi évek alatt, színpadon találkoztam már A helység kalapácsával. Ebben a filmben az az igazi élmény számomra, hogy csibészesen nyúltunk a szöveghez

– mondta a színész, aki elárult egy kulisszatitkot is: kackiás bajuszát a szerep kedvéért növesztette meg.

A tévéfilmben szerepel még Zayzon Zsolt, Pindroch Csaba, Cserna Antal, Szervét Tibor, Györgyi Anna, Nagy Viktor, Hunyadkürti István és Gubás Gabi.

Borítókép: A helység kalapácsa című film sajtótájékoztatójának résztvevői (Fotó: Megafilm/Dombóvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.