A tudomány mindenkié

A Kutatók éjszakája hivatalosan minden év szeptember utolsó péntekén van, ám 2018-tól már kétnapos rendezvény. A Science Café eseménysorozat a Kutatók éjszakája 2022 programsorozat hivatalos részeként pedig a tehetséges és szereplésre érett kutatóknak nyújt bemutatkozási platformot. A budapesti Zipernowsky Stúdió­ban szeptember 8-án az orvoslás új dimenzióiról, illetve a szárnyascsigákról volt szó, 15-én pedig a magyar operettről hallhatunk szórakoztató előadásokat.

Magyar Nemzet
2022. 09. 13. 11:00
null
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 30-án és október 1-jén nem érdemes kihagyni a Kutatók éjszakáját, hiszen az ország egyetemei, kutatóintézetei megnyitják kapuikat minden korosztály előtt, s érdekes előadásokkal, interaktív feladatokkal, kiállításokkal, beszélgetésekkel vagy éppen műhelymunkákkal várják az érdeklődőket. 

Az ingyenesen látogatható programokhoz csatlakozó intézmények profiljából adódóan a legtöbb tudományterület képviselteti magát, legyen szó természettudományokról, műszaki tudományokról, orvos-, agrár- vagy éppen társadalom- és bölcsészettudományokról és művészetekről.

A Kutatók éjszakája 2022 hivatalos programsorozatának része a budapesti Science Café eseménysorozat, amelynek egyszerre célja a tehetséges és szereplésre érett kutatók támogatása, valamint ezáltal a közérthető tudományra szomjas közönség szórakoztatása is. 
E hónapban a Zipernowsky Stúdióban három különböző területről érkező kutató mutatkozik be, mellyel tovább erősítik a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítését. Szep­tember 8-án Asztalos Lilla a mérnökök orvoslásban betöltött feladatáról mesélt, hiszen a legmodernebb technológiát beépíteni az orvosi eszközökbe a mérnökök számára hatalmas kihívás és felelősség. A következő előadáson Németh Richárd biológus a szárnyascsigák élete kapcsán beszélt a tengerek jelenlegi állapotáról és jövőjéről. 

Szeptember 15-én, csütörtökön este fél héttől egy egész estén át a magyar operetté lesz a főszerep. Az est előadója Lengyel Emese, lapunk munkatársa, aki doktori hallgatóként a nem kanonizált XX. századi magyar operettek felkutatásával foglalkozik. 

Vallja, hogy a tudomány nem lehet öncélú, s hogy a tudományos ismeretterjesztés olyan forma, amellyel el lehet érni minden tudásra szomjas embert, kicsiket és nagyokat egyaránt. 

A cirkusz csillagától a Paprikáscsirkéig című előadásában szórakoztató történeteken keresztül nyújt betekintést elfeledett operettszerzők életébe és a maguk korában elsöprő sikerű darabok hátterébe, miközben a műfaj sajátosságairól, stílusáról és nagy sztárjairól is sokat megtudhatunk. 

A  Science Café eseménysorozatra a belépés ingyenes, ugyanakkor a férőhelyek száma miatt a részvétel regisztrációhoz kötött, melyről bővebb információt a Kutatók éjszakája hivatalos oldalán találnak az érdeklődők.

Borítókép: A budapesti Zipernowsky Stúdió­ (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.