Vörösmárvány szarkofágban temethették el II. Andrást

II. András magyar lovagkirály és felesége, Courtenay Jolán feltételezett szarkofágjának vörösmárvány töredékét is bemutatják azon a kiállításon, amely szeptember 15-től látogatható a temesvári Bánsági Nemzeti Múzeum Mária Terézia-bástyájában. A tárlat az egresi ciszterci monostor történetének legfontosabb eseményeivel is foglalkozik.

2022. 09. 13. 6:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egresi ciszterci monostor 1179 és 1500 között a régészeti kutatások tükrében címmel nyílik időszaki kiállítás a Bánsági Nemzeti Múzeum (BNM) kiállítóhelyén, a temesvári vár Mária Terézia-bástyájában. Az esemény a Temes megyei önkormányzat támogatásával valósul meg, többéves várakozásnak téve eleget. A tárlat az egresi ciszterci monostor jelentőségét igyekszik bemutatni azon régészeti leleteken keresztül, amelyeket a BNM a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel (PPKE) együttműködésben, 2016-tól a Román Akadémia Vasile Parvan Régészeti Intézetének közreműködésével és 2016-ban a zilahi Történeti és Művészeti Megyei Múzeum szakembereinek részvételével hozott felszínre napjainkig. A kiállítás ajánlójában a szervezők kiemelik:

a középkori ásatási helyszínek közül a Rácszentpéter község területén található egresi az egyik legjelentősebb, országos viszonylatban is az egyik legfontosabb leletegyüttes. Az itteni ciszterci monostor a középkori magyar királyság reprezentatív helyszíne volt, hiszen a fennmaradt dokumentáció szerint itt temették el II. András lovagkirályt, az Aranybulla kibocsátóját és feleségét, Courtenay Jolánt.

Ilyen lehetett az egykori monostor Fotó: Búzás Gergely

A tárlat a monostor történetének legfontosabb eseményeivel is megismerteti a látogatót, hiszen a kurátorok a katolikus szerzetesközösség virágkorára, a XIII. századra helyezték a hangsúlyt, de kitértek arra az időszakra is, amikor már nem egyházi hajlékként szolgált az épületegyüttes, hanem erődként működött. Az érdeklődő megtekintheti majd az egykori monostor ablakkereteinek és bejáratának megtalált töredékeit, szemügyre veheti a helyszínről begyűjtött boltozati zárókő-, oszlop- és oszlopfőrészleteket, egyéb kőből készült díszítőelemeket.

Kiállítják azokat a féltve őrzött vörösmárvány-darabokat is, amelyek feltételezhetően a királyi szarkofágból származnak, és azokat a fém- és csonttárgyakat, amelyek valószínűleg a két királysírból maradtak fent abban a gödörben, amit az 1241-es mongol invázióval hoztak összefüggésbe a régészek. A mélyedésből emberi csontvázak, kerámia- és fémeszközök kerültek elő.

Mint korábban többször is beszámoltunk róla lapunkban, II. Andrást, Közép-Európa egyetlen keresztes hadjáratát vezető lovagkirályát, az Aranybulla kibocsátóját saját akarata szerint temették el a III. Béla által alapított monostorban, amely évtizedekig kiemelt királyi támogatásban részesült, és az ország egyik legfontosabb ciszterci központjának számított. A kun háborúk idején itt őrizték a koronát, a mohácsi csata után Szapolyai János védművé alakította, 1551-ben a törökök dúlták fel.

A föld alá került templom romjait 2013-ban geofizikai felméréssel lokalizálta egy nemzetközi kutatócsoport. A 2016-ban kezdődött régészeti feltárás 2019-től a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával, az Árpád-ház program részeként zajlott. A PPKE hallgatói és oktatói mellett a kutatásban szerepet vállalt a Magyar Nemzeti ­Múzeum Mátyás Király Múzeuma, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, a Ferenczy Múzeum, a Janus Pannonius Múzeum, a Hansági Múzeum és a Magyarságkutató Intézet.

A kiállítást szeptember 15-én délután 6 órakor nyitják meg a Mária Terézia-bástya tetőtéri kiállítóterében, és október 16-ig lesz megtekinthető.

Borítókép: 2016 óta zajlik a vélelmezett királyi temetkezőhely, az egresi ciszterci monostor feltárása (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.