Amszterdam zenei kincsei a Művészetek Palotájában

A Metropole Orkest, az Amszterdami Concertgebouw Zenekara, Joep Beving koncertjével és felejthetetlen mozikülönlegességekkel várja az érdeklődőket a Művészetek Palotája (Müpa) és a Budapesti Fesztiválzenekar közös tematikus fesztiválja. A ma este kezdődő Európai Hidak eseménysorozat célja, hogy a két nemzet a kultúrán keresztül ismerje meg egymást.

Magyar Nemzet
2022. 09. 16. 17:30
null
Fotó: Simon van Boxtel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptemberben az egyedi atmoszférájú holland főváros, Amszterdam kulturális és művészeti ínyencségeiből kaphatnak bőséges ízelítőt az érdeklődők az Európai Hidak rendezvénysorozaton.

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító zeneigazgatója így fogalmazott:

Hollandia és ezen belül Amszterdam a második otthonom, és a Concertgebouw együttese a legkedvesebb külföldi zenekarom. Az erős személyes kötődés miatt különleges öröm, hogy most hozzájárulhatok egy holland–magyar kulturális találkozáshoz, hogy két kedvenc zenekarom tagjai egy színpadon találkoznak, hogy bemutathatom Hollandiában Kelemen Barnabást és Magyarországon a Jussen fivéreket, akik saját hazájukban ünnepelt sztárok. Szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy a két ország jobban megismerje egymást, egymás gondolatait, érzéseit, kultúráját.

A ma esti nyitókoncerten Hollandia egyik kedvenc nagyzenekara, a Metropole Orkest mutatkozik be, akik eddigi pályafutásuk során olyan művészekkel dolgoztak együtt, mint Robbie Williams, a Woodkid, a Basement Jaxx vagy épp Bono. Állandó vendégkarmesterük, Miho Hazama ars poeticája híven tükrözi a fesztivál üzenetét is:

Klasszikus zenét és dzsesszt tanultam, és ha választanom kéne közülük, inkább azt mondanám, híd szeretnék lenni a műfajok között

– mondta egy interjúban.

A könnyedebb műfajok kedvelőiről sem feledkeztek meg a szervezők: a Dawn Brothers és a tiszteletbeli magyarként szeretett osztrák dalszerző-előadó, Ripoff Raskolnikov közös koncertje, míg a simogatóan dallamos zongoramuzsika szerelmesei Joep Beving játékát hallgatva töltekezhetnek.

A Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyén a legendás Louis Andriessen műve mellett Beethoven Eroicája és Mozart saját maga és testvére számára komponált darabja is hallható lesz, utóbbi a testvérpár-zongoraduó, Lucas és Arthur Jussen előadásában, a koncerten Fischer Iván dirigál. 

Kelemen Barnabás szólójával és ugyancsak Fischer Iván vezényletével lép fel a nagy múltú Amszterdami Concertgebouw Zenekara, a hangverseny programjában Beethoven V. (c-moll, „Sors”) szimfóniája mellett Bartók Béla Táncszvitje és Hegedűversenye kapott helyet.

Az Európai Hidak zárókoncertje rendkívüli izgalmakat ígér: a Müpában nagy hagyományokkal bíró Orgonapárbajban ezúttal a kiváló holland orgonaművész, Sietze de Vries arra vállalkozott, hogy Fassang Lászlóval közösen Jan Pieterszoon Sweelinck művészetébe engedjen betekintést.

A fesztiválon a filmművészet elkötelezett híveit is számos érdekes program várja: a Leány gyöngy fülbevalóval és az Éjjeli őrjárat című filmeket is újra megnézhetik a látogatók.

Az Európai Hidak fesztiváljáról bővebb információt ITT találnak.

Borítókép: Az Amszterdami Concertgebouw Zenekara (Fotó: Simon van Boxtel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.