Különlegességek az Antikvárium.hu 18. online árverésén

Egy különleges, tékába foglalt kétkötetes Móra Ferenc műre az Antikvárium.hu következő, 18. online árverésén lehet licitálni. Emellett kalapács alá kerül Mária Terézia lovagi cím adásáról rendelkező adománylevele, egy Irredenta gyűjtőalbum 192 képpel Nagy-Magyarország városairól vagy nádasdi és fogarasföldi gróf Nádasdy III. Ferenc főnemes, országbíró, Zala és Somogy vármegye örökös főispánjának kézzel festetett nemesi címere.

Magyar Nemzet
2022. 09. 18. 18:00
null
Forrás: fd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Móra Ferenc tékája egyúttal egy kétkötetes, vászonkötésű könyv színes, népi motívumokkal díszített, fedeles kiadói ládában – azaz tékában. Mi is az a téka? Ami az almárium a Dunántúlon – de a Felvidéken és néhol Erdélyben is –, esetleg másképpen és máshol az almaráj vagy a kaszli. A téka általában egy faliszekrény, korábban rendszerint a szoba főfalán, az ajtóval szemben, mint a házi szentély, lehet nyitott és ajtós fedőlappal, de a lényeg, hogy általában itt tárolták a család imádságos és egyéb könyveit.

Fotó: Antikvárium.hu

Ez a könyvritkaság Móra szegedi múltjára, társadalmára, kiemelkedő alakjaira, művelődési intézményeire vonatkozó cikkeinek gyűjteménye. Móra Ferenc pályája során szinte ontotta a Szegedről szóló, helytörténeti cikkeket Dankó Pistától a Boszorkányszigetig, a jó Isten ecetfáitól Tömörkény lakásán át az utolsó magyar sámánig. Egyéniségének fénye ugyanakkor átüt az egykori eseményeken is, a történeti hősök leszállnak talpazatukról és az élő egyéniségek erejét érezzük.

Én valahogyan jobban szeretem a régi Szegedet, mint a mostanit. Azt a régi Szegedet, amely már kiköltözött az élők városából a halottakéba

– mondta Móra Ferenc. És a könyv is ezeket a rég elporladt halott szegedieket szeretné feltámasztani és behozni az élők közé. Ezeknek az elfeledett kultúrembereknek az emlékezete elevenedik most meg: „Egyrészt azért, mert megérdemlik, másrészt azért, hogy itt-ott elszégyelljük magunkat.”

 

Izgalmas relikvia Mária Terézia lovagi cím adásáról rendelkező adománylevele, az uralkodó saját kezű aláírásával. A dokumentum 22 oldalból, közte egy kézzel festett címeroldalból áll. 

Fotó: Antikvárium.hu

Adományos, a címeres levélben adományozott lovagi cím birtokosa: Ignatz Welsch von Welschenau pénzügyi hivatalnok, aki a lovagi rangot érdemei és szolgálatai elismeréseként 1760. február 2-án kapta.

Az egyedülálló, pergamenlapokra írt dokumentum – amellett, hogy rögzíti az adományozás tényét – megemlékezik a birtokos 1732 óta tartó hivatali pályafutásáról, továbbá rendelkezik az adományozott cím használatáról és örökléséről, emellett külön passzust szán az adományos által ezentúl használható nemesi címernek, 

amit a levél teljes oldalas, színes, kézzel festett kép és az azt követő, részletes heraldikai leírás formájában is tartalmaz. 

De ezúttal is, mint mindig, gazdag a tiltott könyvek felhozatala.

Ilyen a Vágyaink albuma - A Tündérvásár Nagymagyarországért. 

A Tündérvásár az 1920-30-as évek egyik legjelentősebb gyermeklapja volt. 1925-től több mint tíz éven át jelent meg heti rendszerességgel. 

Fotó: Antikvárium.hu

A laphoz tartoztak külön kiadványok is. Ilyen volt a Tündérvásár könyvtára sorozat, amely klasszikus regényeket közölt a gyermekek számára átírt változatban. A gyermeklap jelen kiadványáról a következőket írta a Magyar Fórum című újság 1994-ben: „1929-ben új játékot hirdettek meg – az előfizetők ajándékot kaptak.” Ez volt a Vágyainknak Albuma – A Tündérvásár Nagymagyarországért című kiadvány. A következő év minden heti lapszámában egy-egy kis kép jelent meg, ezeket kellett az albumban összegyűjteni. A képecskék a történelmi Magyarország épületeit, szobrait, nevezetes tájait ábrázolták, hátoldalukon rövid ismertető szöveggel. Egyedülállóan gazdag képanyag és egyszerű, közérthető magyarázat.

Szintén indexen szerepelt Hunt Béla: Szemtől-szembe a vörös pokollal kötete.

Fotó: Antikvárium.hu

Hunt Béla a honvéd haditudósító század tagjaként vett részt a bolsevizmus ellen megkezdődött gigászi küzdelemben, könyvében személyes élményei alapján tárja szemünk elé mindazt, amit ott látott és hallott. A kötet szerepel a Magyar Ideiglenes Nemzetgyűlés által 1945/1946-ban összeállított Fasiszta szellemű, antidemokratikus és szovjetellenes sajtótermékek I–IV. címmel megnevezett, zárolt könyvek tételes és hivatalos listáján.

Borítókép: Szegedi tulipános láda (Forrás: Antikvárium.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.