Saját fesztiválon éltetik a táncházmozgalmat

Számos helyszínen, többek között a Zeneakadémián és a Fonóban rendezik meg az első Muzsikás Fesztivált október 6. és 8. között. Az eseményen a Muzsikás együttes koncertjei mellett rendhagyó énekórák és kiállítás színesíti a programot.

Magyar Nemzet
2022. 09. 16. 19:00
Forrás: Hangjegy Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország egyik legrégebben működő népzenei együttese, az ötvenéves táncházmozgalom zászlóshajója. Fiatalok generációi nőttek fel a zenéjükre, tanulták a táncokat az ő muzsikájukkal, felvételeik legendásak itthon és külföldön egyaránt. Számtalan hazai díjuk mellett (Liszt-, Kossuth-, Prima Primissima-díj) megkapták a WOMEX Artist Awardot is, ami a legnagyobb nemzetközi elismerés a világ- és népzenében.

Odaadásuk a népzene iránt, a régiektől tanult alázatuk a hivatásuk iránt és mély emberségük egymás és a külvilág felé – ezek határozzák meg a zenekar szellemiségét.

A Muzsikás együttes évtizedek óta meghatározó népzenei élménye a következő generációknak: gyerektáncházaikban ezrek tanulták az első lépéseket, rendhagyó énekóráikon a koncerthelyszínektől távol élő, esetleg nehezebb sorsú gyerekek is közel kerülhetnek a népzenéhez, koncertjeiken húszévestől a nyugdíjas korúakig több generáció énekli együtt a legszebb népdalokat.

A táncházmozgalmat szeretnénk egy saját fesztiválon is éltetni olyan meghívott vendégekkel, akik gazdagítják a mi zenénket. Fontos számunkra, hogy megismerjék a zenei hagyományokat a fiatalok, a következő generáció, és olyan terekben is megszólaljon a népzene, ahol elsősorban más műfajok vannak otthon. Célunk a fesztivállal többek között az is, hogy az egyszerre régi és modern magyar népzene minél szervesebben jelen legyen a magyar gondolkodásban, mindennapjainkban. Ezért dolgozunk évtizedek óta, és így lesz ez a fesztivál három napján is

– fogalmazott Hamar Dániel, a Muzsikás együttes alapító tagja.

A fesztivál részeként, október 6-án több iskolába jut el a Muzsikás a – már legendás – rendhagyó énekórákkal, amely rendszerint nemcsak a gyerekeknek jelent életre szóló élményt és formálja közösségüket, de a pedagógusoknak is számos új ismeretet és emlékezetes találkozást kínál a népzenével.

Kása Béla fotói emblematikusak lettek a táncházmozgalomban, most szélesebb közönséghez jut el a kiállítás, amit kifejezetten a fesztivál kérésére válogatott össze a művész, s október 7-én nyílik meg a Fonóban.

Petrás Mária Prima Primissima- és Magyar Örökség-díjas csángó énekes asszony 2005 óta lép fel a Muzsikással. A közös koncertjeik mindig ünnepszámba mennek, így lesz ez október 7-én a Fonóban, majd másnap, október 8-án a Zeneakadémia Nagytermében, ahol Balogh Kálmán cimbalomművésszel, valamint a Kacsó Hanga és Szabó Dániel duóval kiegészülve lépnek fel.

A fesztivál egyik fénypontjának ígérkezik október 7-én a Huun Huur Tu, a Tuvai Köztársaságból érkező legendás torokénekesek fellépése a Fonóban, amit táncház követ. 

A fesztivál programjaira a szervezők várják a népzenét kedvelőket, a táncházasokat és a műfajjal még csak ismerkedő érdeklődőket is.

Borítókép: A Muzsikás együttes (Forrás: Hangjegy Színház)



 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.