Életét adta a magyar szabadságért

Petőfi Sándor szülőháza, hazánk első irodalmi emlékháza előtt szombaton avatta fel az emlékhelyet jelölő sztélét a Nemzeti Örökség Intézete. Emellett két, a költő életét és művészetét feldolgozó állandó kiállítás nyílt a városban. Demeter Szilárd a rendezvényen kiemelte: Petőfivel a magyar szabadságot ünnepeljük.

Magyar Nemzet
2022. 10. 16. 10:31
null
Fotó: Csatai Ede
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiskőrös városa a XIX. század vége óta ápolja leghíresebb szülötte, Petőfi Sándor kultuszát. A költő életművét bemutató intézményegyüttes legfontosabb épülete, Petőfi szülőháza 2021-ben kapta meg a történelmi emlékhely címet, az ezt jelző sztélét október 15-én avatták fel.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese az eseményen így fogalmazott:

 Petőfi Sándor a leghíresebb magyar költő, akinek rövid élete és költészete a XIX. század magyar irodalmi hagyományán keresztül köt össze minket. A neve által fémjelzett irodalmi örökség megőrzése kiemelten fontos feladatunk. Kiskőrös városa több mint egy évszázada méltó módon közvetíti ezt az örökséget, amely munka most, a Petőfi 200 emlékévben még inkább felértékelődik.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója kiemelte, hogy a történelmi és nemzeti emlékhelyek a magyar történelem sorsfordító eseményeihez kapcsolódó helyszínek. Mint mondta, jelenleg huszonegy nemzeti és hatvan történelmi emlékhely van Magyarországon, amelyeket különleges sztélék jelölnek. Ezek az emlékoszlopok jól felismerhetővé teszik az emlékhelyeket és kiemelik azok jelentőségét is.

A szülőház 1958-ban vált műemlékké részben építészeti értékei, részben Petőfi személyéhez való kötődése miatt. Az 1790 körül épült földszintes, nyeregtetős, náddal fedett, jellegzetes kiskunsági házban jelenleg múzeum működik, amely 1880 óta látogatható. 

A Petőfi szülőház és emlékmúzeum a Petőfi 200 emlékévben két új állandó tárlatot is bemutat. A Költőnek szült anyám című kiállítás Petőfi felújított szülőházában, helytörténeti kutatásokra alapozva a helyi jellegzetességekre fókuszál, bemutatja a Petrovics család kiskőrösi tartózkodását, korabeli kapcsolatrendszerét, a gyermek Petőfi keresztelését, annak dokumentumait, tárgyi világát és a keresztszülőket.

A tárlat tematikája reflektál az évek óta folyamatosan megjelenő látogatói kérdésekre, észrevételekre. Célja, hogy illeszkedjen a ház jellegéhez, és megmaradjon az épület atmoszférája.

Pataki András művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a város minden szegletében jelen van Petőfi Sándor szelleme – a költőé, aki a szabadságot jelképezi számunkra – a főtéren, a szülőház előtt, az emlékmúzeumban is. Petőfi Sándor szülőházának fontos szerepe van, hiszen a nemzeti kulturális emlékezet kiemelkedő színtere. 

Emlékeztetett arra, hogy a Petőfi-emlékévet a kormány kilencmilliárd forinttal támogatta, melynek keretén belül vidéki múzeumok, irodalmi emlékházak és emlékhelyek fejlesztése is megvalósult.

Az emlékmúzeum földszinti tereiben 7 év címmel látható a Petőfi 1842–1849 közé eső rövid, hétéves alkotói időszakát bemutató tárlat. A kiállítás az életműre koncentrál, de a műveken keresztül megjeleníti a kapcsolódó személyiségeket és a történelmi eseményeket is. A kurátor szándéka szerint megjelennek benne a múzeum saját, egyedülálló kortárs képzőművészeti alkotásai is, jelezve Petőfi költészetének aktualitását. 

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a 7 év című állandó tárlat megnyitója kapcsán elmondta: a Kiskőrösön 200 éve született költő szűk hét esztendő alatt világirodalmi nagysággá írta magát, önmagában már ez is elegendő lenne, hogy tisztelegjünk nagysága előtt, de Petőfi Sándor több mint költő, több mint világhír, több mint a Kunság nagy szülötte. 

Demeter Szilárd szerint Petőfi a legtöbbet adta a magyar szabadságért, amit ember adhat, az életét. Petőfivel a magyar szabadságot ünnepeljük.

Arról is beszélt Demeter Szilárd, hogy a tárlat a modern technika eszközeivel, animációk, vetítések, hangzóanyag segítségével ad áttekintést Petőfi költői pályájának ívéről. Hozzátette:

A két új állandó kiállítás méltó módon mutatja be Petőfi Sándor születésének és keresztelésének körülményeit, valamint az életművét. A hagyományos megjelenítés mellett felhasználja a modern technikai eszközöket is, így minden korosztály számára maradandó látogatói élményt nyújt.

A szülőház kiállítása Filus Erika múzeumigazgató, az emlékmúzeum új tárlata Kispálné Lucza Ilona, az Országos Petőfi Sándor Társaság elnökének koncepciója alapján készült.

Borítókép: Petőfi Sándor szülőháza (Fotó: Csatai Ede)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.