A herceg szelencéje

Immár tizenharmadik alkalommal szervez adománygyűjtést a Mindenki mecénás elnevezésű kezdeményezése keretében a Louvre. Ezúttal Étienne Francois de Choiseul herceg, XV. Lajos egyik miniszterének remekmívű tubákos szelencéjét próbálja így megvásárolni a múzeum.

Magyar Nemzet
2022. 11. 08. 14:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Choiseul herceg (1719–1785) Franciaország szentszéki majd bécsi nagykövete volt, Bécsi diplomáciai sikerei megnyitották az utat egy nagyobb karrier felé. 1758-ban megkapta a külügyminiszteri posztból, és így nagyrészt a francia kül- és katonai politikát irányította a hétéves háború alatt. A későbbiekben ő hozta tető alá a leendő XVI. Lajos és a Habsburg Mária Antoinette főhercegnő házasságát, ezzel is egyengetve a két birodalom szívélyes kapcsolatait. Az utókor azonban leginkább azért lehet hálás a miniszternek, amiért jóváhagyta az Enciklopédia kiadását.

A csaknem félmilliárd forintos dobozka


A tubákos szelence készítése kegyvesztettségének esztendejéhez, az 1770-es évhez fűződik. A herceg a király tudta nélkül próbálta belevinni Franciaországot a kirobbanó angol–spanyol háborúba, s mikor az uralkodó ezt megtudta, nemcsak posztjáról tette le de Choiseul-t, de száműzte vidéki birtokaira. 
 

A múzeum most legalább 1,2 millió eurót (482 millió forint) szeretne összegyűjteni a XVIII. századi, kristálylemezekkel díszített, színes aranyszelence megvásárlásához. A Louvre Barátainak Szövetsége 500 ezer euróval járult hozzá a vásárláshoz. A múzeum azonban folytatja az adománygyűjtést a vállalatok, valamint a nagy francia és külföldi adományozók körében, hogy összegyűljön a megszerzéshez szükséges teljes összeg: 3,9 millió euró.


A szervezőknek nincs is oka kételkedni a sikerben. A Mindenki mecénás kezdeményezésben 2010-es elindítása óta összesen megközelítőleg 30 ezer adományozó vett részt. Közülük tizenkétezren egynél több kampányban, százötvenen pedig mindegyikben részt vettek. 2021-ben több mint 5600 adományozó mozgósításával egymillió eurót sikerült összegyűjteni egy Giovanni Ambrogio Miseroninak (1551–1616) tulajdonított Vénusz és Ámor kámea megvásárlásához. A legnagyobb sikert pedig a 2017-es kampány aratta, amelyben 8500 adományozónak és az összegyűjtött 1,5 millió eurónak hála a múzeumnak sikerült megszereznie I. Ferenc király hóráskönyvét. 

Borítókép: Étienne Francois de Choiseul herceg Louis-Michel van Loo egykorú festményén (Fotó: Wikipédia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.