Az Ördögölő Józsiást mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház

A Békéscsabai Jókai Színházban november 23-án mutatják be Tamási Áron Ördögölő Józsiás című mesejátékát Koltay Gábor rendezésében. Seregi Zoltán igazgató az októberi olvasópróbán úgy fogalmazott: reméli, hogy az Ősvígasztaláshoz, az Énekes madárhoz és a Vitéz lélekhez hasonlóan az Ördögölő Józsiás is sikeres lesz.

Magyar Nemzet
2022. 11. 19. 15:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 A darab rendezője, a Balázs Béla-díjas Koltay Gábor elmondta, hogy Tamási 1952-ben írta a művet, amelyben – saját jegyzetei szerint – egy színes, népi világot akart bemutatni, nem filozofikus művet akart írni.

 

Ám a darab annyira áthallásos volt, annyi utalás és szimbólum volt benne, hogy „a tomboló Rákosi-korszakban” egyetlen színház sem merte bemutatni. 1956-ban színre vitték volna, de akkor az októberi események söpörték el a bemutatót, amelyre egészen 1983-ig várni kellett.
 

 

Ez a Canossa-járás világossá teszi, hogy van a darabban valami

 

– hangsúlyozta a rendező, hozzátéve, hogy ma is van egy sor nagyon aktuális tanulsága. Arra ösztönöz, hogy megpróbáljunk egy szebb, becsületesebb, tisztességesebb és értékelvűbb világot létrehozni magunk körül.
 

A darabban hangsúlyosan jelen lesz egy hatalmas székely kapu, amelyet Tündérország öreg királya és a fia mindig kitárnak a nép előtt; a hatalomra törő Bakszén, az ördögök hercege azonban becsukja, mert úgy véli: ha az emberek nem tudnak érintkezni, akkor a gondolatok sem tudnak terjedni. 

 

A nyitott kapun keresztül tudnak jönni-menni az emberek, gondolatokkal megtermékenyülve. Isten ments, hogy a kapu zárva legyen, hogy a világtól és a többi embertől elzárkózva éljünk a kis elefántcsonttornyunkban. Attól nem fog előre menni a világ

 

– fogalmazta meg Koltay Gábor, hogy számára mi a darab egyik leghangsúlyosabb mondanivalója.

A mesejátékot a Lázár Ervin-program keretében a teátrum több éven keresztül tervezi ötödik osztályos diákoknak. 

 

Ez egy olyan erős tartalmú és olyan erős látványvilágú mese, amely elvarázsolhatja, és reményeink szerint a későbbiekben itt tarthatja a fiatalokat 

 

– fogalmazott az igazgató.

 

A főbb szerepekben Bartus Gyula, Puskás Dániel, Földesi Ágnes Villő, Tege Antal, Tomanek Gábor és Nagy Erika láthatók. Közreműködnek a Viharsarok Táncszínház táncosai. A darab zenéjét a Kossuth-díjas énekes és gitáros, Szarka Gyula szerezte.


 

Borítókép:  Az előadás plakátja (Fotó: Békéscsabai Jókai Színház)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.