időjárás -1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo
Tichy Gyula képeiből nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában

Sci-fi-illusztrációk vagy jóslatok?

Magyar Nemzet
2022.11.25. 16:30 2022.11.26. 17:44
Sci-fi-illusztrációk vagy jóslatok?

A festő-poéta – Tichy Gyula, a magyar szimbolizmus mestere címmel nyílt kiállítás pénteken a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) a magyar szimbolizmus egyik kevéssé ismert alkotójának munkáiból.

Tichy Gyula a századelő egyik legkülönösebb életművét hozta létre rövid pályája során: művészete hol kifinomultan dekoratív, hol hátborzongató, mindig talányos, elgondolkodtató, nehezen felfejthető – szólt az 1920-ban, mindössze 41 évesen elhunyt alkotóról a kiállítás pénteki sajtóbemutatóján az MNG főigazgató-helyettese. Vigh Annamária kiemelte: Tichy Gyula a képzőművészet mellett intenzíven érdeklődött a tudományok és az irodalom iránt, szépen induló karrierjét azonban megtörte folyton kiújuló, súlyos betegsége.

Az Endre királyfi Bizáncban és a Rozsnyói városkép című festmény Fotó: Kovács Tamás


Életében mindössze egy saját kiállítása nyílt meg öccsével, Kálmánnal közösen, majd az MNG 1979-ben szintén közös tárlaton mutatta be a Tichy testvérek művészetét. Egy nagylelkű magángyűjtő adománya szolgáltatott alkalmat arra, hogy Tichy Gyula munkáiból most megnyílhasson az első önálló tárlat.
 

Grafikák, tollrajzok, metszetek Fotó: Kovács Tamás

Földi Eszter, a mintegy nyolcvan festményt, metszetet és grafikát felvonultató kiállítás kurátora hangsúlyozta: Tichy Gyula egy sajnálatosan rövid, de annál komplexebb életművet hagyott hátra. Festészetét és rajzi, grafikai munkásságát az angol és bécsi szecessziós mesterek, Beardsley, Walter Crane és Klimt művei inspirálták, mégis a gépészmérnöki karon kezdte meg tanulmányait, melyeket szintén betegsége szakított félbe. Gyakori ágyhoz kötöttsége miatt fordult a történelmi festészet helyett a grafika felé, először fa-, majd linóleummetszeteket alkotva. Haldokló tavasz című lapja 1909-ben a Műcsarnok csoportos kiállításán aratott komoly sikert, és ebben az évben jelent meg Egy tusos üveg naplója címmel grafikai albuma is.
 

Illusztrációk vagy jóslatok? Fotó: Kovács Tamás

Tichy a következő években felhagyott a metszéssel, egyre inkább a tollrajzok felé fordulva, melyeket talán készülő tudományos-fantasztikus regényéhez szánt illusztrációkként. A világháború kitörése igen rosszul érintette lelkileg a sokat betegeskedő alkotót, akinek Jóslat című, utolsó rajzciklusa egyfajta, a háború kedvező lezárásáról szóló, tudományos-fantasztikus gondolatkísérlet – mondta el Földes Eszter.
Az eredetileg Tichy Gyula halálának centenáriumára időzített, ám a pandémia miatt most megnyílt kiállítás 2023. március 5-ig látható a Magyar Nemzeti Galériában.
 

Borítókép: Vigh Annamária főigazgató-helyettes beszédet mond A festő-poéta – Tichy Gyula, a magyar szimbolizmus mestere című kiállítás sajtóbemutatóján (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.