Már virtuálisan is bejárható a Hild-villa

Mindig is érdekelte, hogy mi az a titokzatos épület, amely a Budakeszi út 38. szám alatt áll? Milyen feladatot lát el napjainkban és milyen célt szolgált építője, Hild József korában? A legendás Hild-villa eddig csak rendezvények alkalmával volt látogatható, azonban most virtuálisan is megnyitja kapuit a nagyközönség előtt.

Magyar Nemzet
2022. 12. 23. 17:09
null
Fotó: Szollosi Matyas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) karácsonyra virtuális sétával készült a látogatóknak, amely segítségével végigjárható a földszint és az alagsor, de még a villa körüli kanyargós út is. Helyiségről helyiségre kalandozhatunk az épületben, miközben értékes információkat hallhatunk és olvashatunk a villa történetéről és titkairól.

A legfontosabb tudnivalók az épületről az egyes tárgyakhoz kapcsolódó infoboxokban kaptak helyet, amelyeket minden helyiségben külön hanganyag kísér és egészít ki, de igény szerint ez akár ki is kapcsolható. Érdemes szemfülesnek lenni, mert a programban elrejtettek néhány különös tárgyat, amelyek egy kattintásra életre kelnek. Az érdeklődők a villát virtuálisan végigjárva megismerkedhetnek az épület történetével, Hild József építészetével, a villa felújításának részleteivel, illetve magával az kutatóintézettel és azzal, hogy az egyes helyiségek milyen funkciót látnak el napjainkban. 

Egy gombnyomással előhívható a villa kicsinyített alaprajza, amelynek segítségével bármelyik helyiségbe el lehet jutni egyetlen ugrással. Kiderül, hogyan nézett ki a budai helyvidék a reformkor idejében, egészen pontosan az 1830-as és az 1840-es években, amikor is 55 éves korában megtervezte és megépíttette Hild József, korának elismert építésze és építőmestere saját maga számára a Budakeszi úton álló Hild-villát. Megtudhatjuk, hogy a 2016-os felújítás milyen célból valósult meg, valamint azt is, hogy miként történt a villa belsőépítészeti kialakítása Kokas László és a Kokas Műterem tervei szerint.

A látványvilágnál a klasszicizmus jegyei a meghatározók, de a működést a legkorszerűbb technológia szolgálja – erre számos példát lehet felfedezni az épület körbejárása során. A villa alagsorában található kis boltozatos szoba az egyetlen helyiség az épületen belül, ami teljes egészében fennmaradt Hild József eredeti tervei szerint, ugyanis egyik építész sem változtatott rajta a felújítások során. Ezt funkciója is kiválóan tükrözi: a helyiségben egy emlékszoba kapott helyet a mester építészetét és életművét bemutató tárlattal, amely eddig csupán rendezvények idején volt megtekinthető az ide látogatók számára. Most betekintést lehet nyerni ide, ahol minden fontos információt megtalálhatunk a tárlatról. 

Mindemellett a kertben „sétálgatva” megtudhatjuk, hogy mikor épült, és mi célt szolgált a telken elhelyezkedő másik épület, a Svájci-lak, és miért éppen ebben a stílusban tervezték meg és újították fel.

A hanganyagok és a kiegészítő infoboxok nemcsak magyar, de angol nyelven is elérhetők. A séta mobiltelefonról és böngészőből is könnyedén elindítható és minden típusú eszközön megjeleníthető.

A Hild-villát bemutató virtuális séta elérhető az MMA MMKI honlapján.

Borítókép: Hild-villa (Fotó: MMA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.