Megjelent a blueslexikon első kötete

Magyar ember tollából született meg az amerikai blues történetének első olyan lexikona, amely területi bontásban, időrendi sorrendben veszi számba a műfaj legkiemelkedőbb képviselőit, kialakulásának történelmi, földrajzi háttérrét, előzményeit. Mihály Zoltán 100 év blues – Alabama című könyvének több kötetben jelenik majd meg a folytatása.

2022. 12. 18. 8:40
null
20221118 oroshaza Írt egy magyar zenész egy blues lexikont. Mihály Zoltán: 100 év blues – Alabama havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Miután sorkatonaként kis híján halálra ítéltek, megjártam a poklok poklát. Írhatnék egy önéletrajzot is, de akkor százharminc évig kellene élnem 

– mondja Mihály Zoltán, a 100 év blues – Alabama című kötet szerzője, akivel az Orosházi Rock és Blues Egyesület klubhelyiségében találkozom, hiszen ennek a létrejötte is főként neki köszönhető. Fiatalkorában maga is muzsikált, több együttesnek volt a tagja, majd miután „letette a lantot”, létrehozta a délalföldi rockerek törzshelyét az orosházi Pacsirta utcában.
Lexikonjához legalább fél évszázada gyűjti az adatokat. Már a hetvenes években megkísérelt kiadni egy terjedelmes rocklexikont, de a szocialista állam bürokratái, szigorú cenzorai elutasították a kezdeményezést. Gyorsan rájött, őrültség, amire vállalkozik, hiszen egyedül nem tud megbirkózni a feladattal. Az újabb projekthez egy karácsonyi ajándék adta az ötletet: Paul Oliver A blues története című kötete, amellyel az egyik barátja lepte meg. Úgy gondolta, maga is össze tudna állítani egy hasonló művet. Elővette a mintegy hetvenezer oldalas jegyzetgyűjteményét, és nekilátott a munkának.
 

Idővel letisztult benne, hogy a könyvének nem kizárólag a kiforrott afroamerikai bluesról kell szólnia, hanem a műfaj eredetét, gyökereit is fel kell tárnia. Néhány szakmunka ugyan született már ebben a témakörben, olyan viszont még angolul sem, amelyik az Egyesült Államok afroamerikai zenetörténetét területi bontásban, időrendi sorrendben mutatja be, kitérve az 1870-től 1920-ig terjed időszakra is, amely az első blueslemez megjelenésével ért véget. 


Ha nem szól közbe a világjárvány, Mihály Zoltán kötete már 2020 augusztusára, a bakelitalbum centenáriumi évfordulójára elkészült volna. Ez a magyarázata annak, hogy a 100 év blues címet kapta. A kiadványt az is unikálissá teszi, hogy mindegyik példány egyedi sorszámozású. 
A hét-nyolc kötetesre tervezett sorozat következő száma, a Mississippi állam bluestörténetének feldolgozása jövőre kerül ki a nyomdából, a szerző képzőművész öccsének az illusztrációival.

Míg az első kötetben közel háromezer név szerepel – zenészek, énekesek, zenekiadók, producerek és zeneszerzők egyaránt –, a másodikban még ennél is több alkotó, illetve műhely kap majd helyet. Lexikonrésze azonban nem lesz, csak diszkográfiája.


A 100 év blues – Alabama című kötet egyelőre az orosházi egyesület elérhetőségein rendelhető meg, vagy közvetlenül a szerzőtől.

Borítókép: Mihály Zoltán, a 100 év blues szerzője (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.