Talpunk alatt a történelem

Miközben karácsonyi ajándékokért szaladgáltunk szerte a városban, egyikünknek sem jutott eszébe, hogy lábaink alatt évszázadok kincsei rejtőznek. Pedig úgy lehet, még elmúlt idők karácsonyi ajándékai is ott bujkálnak a térkő burkolat alatt, melyeket messzi idegenből hozott a családfő, hogy kedveskedjen asszonyának, fiának, legnagyobb lányának vagy éppen a komájának. Csodálatos tárgyak kerülnek elő évről évre Budapest utcái alól, s a leletekből éppen az adventi-karácsonyi időszakban nyitott kiállítást a Budapesti Történeti Múzeum. Érdemes körülnézni a tárlaton.

2022. 12. 28. 6:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A december nyolcadika óta nyitva tartó kiállításon az elmúlt ásatási szezonban a főváros területéről előkerült legérdekesebb középkori tárgyakat mutatja be a múzeum. A dolognak van egy nagyon kényelmesen követhető, logikus ritmusa, hiszen ilyen tárlatra immár hetedik alkalommal kerülhetett sor,

a Budapest múltja iránt érdeklődő laikus és szakmai közönség tehát évről évre áttekintést kaphat az elmúlt esztendő régészeti eredményeiről.


Idén, bár a főváros területén több ásatás is volt, öt érdekes helyszín leleteit válogatta össze a kiállítás kurátora, Terei György régész, muzeológus, a BTM középkori főosztályának vezetője és a kurátorasszisztens, Mézes Dorottya muzeológus gyakornok, aki egyben a tárlat látványtervezője is volt.

A legérdekesebb helyszín, amióta csak feltárásokat végeznek Budapesten, idén is a budai vár volt, ahol számos területet kutattak át a régészek. A Honvéd Főparancsnokság és a József főhercegi palota újjáépítéséhez, valamint a várfalak rekonstrukciójához kapcsolódó ásatások számos új tárgyat hoztak felszínre. Innen most jobbára kerámiatárgyak kerültek elő, köztük meglepően jó állapotban lévő cserépedények, tetszetős konyhai eszközök, tárolóedények.

Látványos leletre bukkant a Lánchíd felújításával kapcsolatos búvárrégészeti kutatás, amelynek során rengeteg tárgy került elő, igaz ezek között kevés régészeti korú lelet akadt. Viszont 

felhoztak a Duna mélyéről egy százötven kilós török kori ágyúgolyót, amelyet talán éppen Buda 1686-os ostromakor lőttek a várra.

Ugyancsak bemutatja a kiállítás, mi minden került elő a Margit körút külső oldalán egy, a bronzkortól a török korig használt terület feltárása során. Nagy izgalmakra nem adnak okot ezek a leletek, de egyebek mellett az is kiderül, milyen gondos szeretettel temették el halottaikat a régiek, és miféle tárgyak kísérték a hétköznapokban az élőket.

A kiállítás talán legérdekesebb és legrejtélyesebb darabja egy velencei készítésű, vékony falú, festett díszű üvegpohár, amelynek ugyan Európa-szerte akadnak párhuzamai, Magyarországon azonban különösen ritka leletnek számít. Mintája is egyedi. Nem tudjuk, kinek a megrendelésére, milyen széria részeként készülhetett. Azt meg még kevésbé tudjuk, hogyan került ide, Budapestre ez a kis színes üvegcsoda.

A magam részéről nem tudok másra gondolni, csak arra, hogy egy talján földön járt magyar utazó hozta magával, hogy örömöt szerezzen vele valakinek, akit nagyon szeretett. És talán éppen karácsonykor adta át a drága csecsebecsét. Hiszen a középkorban már szokásban volt a karácsonyi ajándékozás, és a különleges italok, ételek, sütemények mellett értékes tárgyak, ékszerek is gazdát cseréltek ilyenkor. Ugyan miért ne lehetne éppen ilyen ajándék a múzeum itáliai pohara?

De nagyon elkalandoztam, pedig még el akartam mondani, hogy a mostani kiállítás némiképp különbözik a korábbiaktól, mert 

idén nemcsak a 2022-ben feltárt leleteket mutatja be a kamaratárlat, hanem abból az anyagból is válogat, amelyeket ugyan korábban fedeztek föl, de csak az elmúlt évben kezdtek el tudományosan elemezni.

Ezek közül különösen érdekesek azok a későközépkori tevecsontok, amelyeknek felbukkanása alig-alig érthető.

Ilyen leleteket Magyarország területén eddig csak a római császárkorból és a török hódoltság idejéből ismertünk, és mindkét időszakban könnyedén megmagyarázható, hogyan kerültek dromedárok hazánkba. De hogyan kerültek tevék Budára vegyesházi királyaink alatt? Ki hozta ide ezeket az állatokat és miért? Talán csak nem egy – a korban szokásos – élőszereplős betlehemi játék ­kedvéért rendelte azokat az egyik nagyúr szertartásmestere?

Az Ágyúgolyó és pohár – Középpontban a középkor 7. című tárlat április hatodikáig várja a látogatókat a Budavári Palota E épületében.

Borítókép: Jelenet a kiállításból (Forrás: BTM)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.