Bélyegre került az építészeti remekmű

Az elektronikus levelek korában a bélyeg természetesen már nem tekinthető fontos kulturális üzenetek nemzetközi hordozójának, ám egyre különlegesebb értéktárnak igen. Hiszen egyre inkább úgy gondoljuk: ami méltó arra, hogy bélyegre kerüljön, az bizonyosan kiemelt jelentőségű a kibocsájtó számára.

Magyar Nemzet
2023. 01. 24. 12:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Zene Háza már megnyitása előtt és azóta is több díjat elnyert; különleges formavilága, miatt több szakmai fórumon is építészeti vagy művészeti attrakcióként tartják számon. Nem meglepő tehát, hogy a Magyar Posta úgy döntött, az épület átadásának egyéves évfordulója alkalmából alkalmi bélyegblokkot bocsát ki.

– A Magyar Posta több mint 150 éves küldetése, hogy a postai szolgáltatások mindenki számára hozzáférhető nyújtása mellett, a forgalmi és alkalmi bélyegek kibocsátásával értéket közvetítsen 

– fogalmazott a sorozat kiadása alkalmából a vállalat igazgatóságának alelnöke. Hegmanné Nemes Sára hozzátette: az extravagáns, különleges atmoszférát árasztó épület most bélyegre került, így a világ bármely részére eljuthat egy levélre ragasztva.

Bár a nagyszerű épület megnyitása óta eltelt egy év alatt közel egymillió látogatója volt az intézménynek, érdemes felidézni, hogy a Magyar Zene Házát 2022. január 22-én, a magyar kultúra napján nyitotta meg Orbán Viktor miniszterelnök. 

A Liget Budapest Projekt részeként megvalósult épület Sou Fujimoto japán sztárépítész tervei alapján készült, s a tervezőnek kimondott szándéka volt olyan épületet alkotni, amely az épített és a természeti környezet harmonikus együttélését tükrözi, a hely szelleméhez igazodva teret biztosítson a zenei élmény és a természet találkozásának. Fujimoto e cél megvalósítása érdekében hatalmas üvegfalat tervezett, ami körülöleli a házat, átláthatóságot és légiességet kölcsönözve neki. Az épület másik, ikonikus jellemzője az organikus tetőszerkezet: a „lebegő kalapot” a hanghullámból kiindulva hajlította meg a tervező, ráadásul a tetőzet felületét közel száz, egyedi tervezésű lyuk töri át, amelyeken a fák is átnyújtózkodnak az égig. A formabontó külsőhöz egyedi belső tartozik: az intézmény összetett zenei- és programkínálatát, funkcióit az épület hármas szintfelosztása is tükrözi. A térszint alatt kaptak helyet az állandó és időszaki tárlatok, a Hangdóm és a Kreatív Hangtér. A park szintje az előadóművészeté, az épület emeleti szintje pedig az elmélyüléshez és az oktatáshoz kínál világos, de jól tagolt tereket.

– A Magyar Posta általában kiemelkedő alkalmakkor, neves személyekhez, eseményekhez kapcsolódó jubileumokhoz igazodva szokott bélyegblokkot és borítékot kibocsátani, ezért is megtiszteltetés számunkra, hogy most, a Magyar Zene Háza megnyitásának egyéves évfordulójára a posta ilyen meglepetéssel készült

 – nyilatkozott Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója.

A fekete sorszámú, perforált bélyegblokk ötvenezer, a piros sorszámú, vágott változat négyezer példányban készült. A bélyeget Palkó György művészfotói alapján Kara György grafikusművész tervezte. A bélyegre a Magyar Zene Háza épületének belső részlete és külső homlokzata került, míg az alkalmi borítékon a Magyar Zene Háza felülnézeti képe látható.

Borítókép: a bélyeg (Fotó: Magyar Posta)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.