Fiatal külföldi és magyar alkotók képei

Izgalmas, színes kiállításokat kínál az idei esztendőre a TOBE Gallery. Fontos év ez a galériának, tudniillik ősszel lesz tíz éve, hogy – nem a jelenlegi helyen – megnyitotta Puskás Bea és Tomas Opitz, aki Venezuelában született magyar szülők gyermeke. Ez azért említésre méltó, mert dél-amerikai fotográfusok munkáit is elhozzák hazánkba.

Pásztor D. Attila
2023. 01. 24. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A galéria, mint említettem, tízéves, Tomas Opitz pedig éppen húsz esztendeje települt Magyarországra – tulajdonképpen haza, amennyiben az első nyelv, amit gyermekkorában megtanult, a magyar volt. Három éve mutatkoztak be a nemzetközi fotográfiai színtéren Bartha Máté Kontakt című, katonai gyerektábort feldolgozó fotósorozatával. Az alkotó Anima mundi című kiállítását tavaly nyitották, s nyitvatartását szombatig meghosszabbították. Holnap a tárlat kurátora, Mucsi Emese tart tárlatvezetést este hat órai kezdettel. A kurátor így ajánlja a kiállítást: 

Bartha Máté számára a fotó egyfelől a mindenkori, rejtélyekkel teli város képi megteremtésének alapkelléke, másfelől az abban megbúvó összefüggések, rejtett szervezőerők megfigyeléséhez használt segédeszköz is. Az Anima mundi sorozatban a világ különböző pontjain készült, valós és megrendezett látványokat rögzítő képeiből egy azonosíthatatlan metropoliszt tapaszt össze. Egy virtuális helyszínt, amelyben a dolgok rendjét vagy az esetlegesség törvényszerűségeit kutathatja.

Pénteken este héttől maga az alkotó tart finisszázst, Bartha Márk zenei performanszával gazdagítva az eseményt.

Februárban már új képek várják a látogatókat. Nyolcadikától Fckn Love címmel nyílik csoportos kiállítás Bede Kincső, Bohus Réka, Ali Cordero Casal, Katherine Di Turi, Fabricius Anna, Gál András, J. F. Julian, Kacziba Andi, Kiss Adrienn Mária, Dora Kontha, Jean-François Lepage, Major Ákos, Anthony Marchetti, Sipos Balázs, Standovár Júlia részvételével.

A névsort böngészve láthatjuk, csupa fiatal, az elmúlt évtizedben végzett alkotó jó részük, akiket a TOBE Gallery képvisel, s kiknek munkáit már láthattuk egyéni és csoportos kiállításokon a galériában. Jelen tárlat mottójául William Shakespeare idézetet választottak az Ahogy tetszikből: „Mi, hű szerelmesek, csodálatos bukfenceket vetünk; de valamint a természetben minden halandó, úgy a szerelemben az egész világ halálos bolond.”

Március nyolcadikán a guatemalai, egykor New Yorkban divatfotósként dolgozó, Juan Brenner Genesis címet viselő tárlata nyílik meg. Az alkotó az elmúlt öt esztendő jelentős részében a guatemalai fennsík – amely nagyon különleges és fontos területe az országnak – összetett jelenségeinek megértésére irányította a figyelmét. Ebben az új sorozatában a fennsík társadalmi struktúrájának eltolódását és változásait, valamint a térség fiatal generációjának felnőtté válását dokumentálja.

Áprilisban és májusban a Fckn Love két szereplője egyéni tárlatának képei kerülnek a falakra. Először Fabricius Anna Twelve Gestures cím alatt mutatja be felvételeit. A Pécsi József- és Derkovits Gyula-ösztöndíjas fotó- és videóművész 12 gesztus című kiállítása leginkább az eltervezett lehetőségekre kérdez rá portrékon és utópisztikus tájképeken keresztül.

Május 24-től Everyday Dilemmas címmel látogatható Standovár Júlia fotográfiákból és objektekből álló tárlata, ami abba az irányba igyekszik terelni a néző figyelmét, hogy nincs egyedül, mindenki hibázik és az nem feltétlenül baj. „Zuhanyozzak le vagy vegyek egy forró fürdőt? – előfordult már veled, hogy apró döntésekben lefagytál, mert egyszerre akartál különböző dolgokat? Vagy biztosan ismerős az az érzés, amikor egy apró hiba, például egy pohár eltörése vagy a metró lekésése egy egész napra rányomja a bélyegét” – fogalmazott a New Yorkban élő művész.

Borítókép: Standovár Júlia: Everyday Dilemmas (Fotó: TOBE Gallery)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.