Himnusz, emlékérme, festmény és művészfotó

Irodalmi előadások, kiállítások, koncertek, vetítések és színdarabok közül is válogathatunk a magyar kultúra napja alkalmából rendezett eseményeken. Cikkünkben összeszedtük az izgalmasnak ígérkező programokat Budapesten és egyes vidéki városokban.

2023. 01. 20. 6:35
KÖLCSEY Ferenc
Debrecen, 2023. január 18. Kölcsey Ferenc végrendeletének részlete a debreceni Déri Múzeumban 2023. január 18-án. Az eredeti kéziratban őrzött végrendeletet a Himnusz születésének 200. évfordulója és a magyar kultúra napja alkalmából lehet megtekinteni a múzeum Történeti Képtárában január 18-tól 22-ig. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január 22-én lesz éppen kétszáz éve, hogy Kölcsey Ferenc letisztázta a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén. Vajon mennyire ismerjük a Himnusz történetét és mit üzen nekünk ma? A Himnusz 200 – Egy vers kétszáz élete című zenés irodalmi előadáson Juhász Anna irodalmár Becze Szilviával, a Bartók rádió kiemelt szerkesztő-műsorvezetőjével beszélget a versről, a kapcsolódó zeneműveket pedig a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának művészei adják elő a Várkert Bazárban. Az eseményen Nagy Tímea olimpiai bajnok és Szervét Tibor színművész működik közre. 

A családokat ingyenes kézműves-foglalkozások várják, ahol a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg kulturális örökségünkkel.


Szombaton debütál az Óbudai Társaskörben A nagy Himnusz sztori – Jó kedvvel, bőséggel című műsor, amelyet az intézmény felkérésére Nyáry Krisztián irodalomtörténész és Bősze Ádám zenetörténész készített, és amelyben közreműködik az Anima Musicae Kamarazenekar is. A Himnusz születésének kétszázadik évfordulójára készült, kötetlen hangvételű előadáson a közönség sok, eddig talán nem ismert információhoz jut a Himnusszal, illetve általában a himnuszokkal kapcsolatban. Az óbudai premier másnapján, január 22-én a veszprémi Pannon Egyetemen tartják a nyilvános bemutatót a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program részeként, a Mendelssohn Kamarazenekar közreműködésével.
A Nekünk írták a dalt! – A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai, 1957-től a rendszerváltozásig címmel nyílik időszaki kiállítás a Magyar Zene Házában január 22-én. A tárlat izgalmas technikai megoldásokkal kalauzolja a közönséget a magyar popzene első bő három évtizedén át társadalmi, politikai kitekintéssel.

 

Népmesevetítéssel és kiállítással, kézműves-foglalkozással és élőzenés bábelőadással várják a családokat január 22-én Budapesten, a Cinema MOM-ban. A rendezvényen a Kecskemétfilm Magyar népmesék sorozatának egyik epizódját, a Cerceruskát láthatják a gyerekek, emellett a rajzfilm képeiből tárlat is nyílik. A népmesevetítésen, a március 22-ig látható kiállításon és a kézműves-foglalkozáson a részvétel díjtalan.

A Magyar Nemzeti Bank „Himnusz” megnevezéssel tizenötezer forint névértékű ezüst és háromezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a nemzeti énekünk alapjául szolgáló költemény megírásának kétszázadik évfordulója alkalmából. A Soltra E. Tamás szobrászművész által tervezett emlékérméket a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében mutatják be január 23-án. A rendezvényen felszólal Demeter Szilárd, a múzeum főigazgatója, a résztvevőket Soltra E. Tamás vezeti be az érmetervezés rejtelmeibe, míg Gusztin Rudolf zenetörténész a mű keletkezésének történetét, a Himnusz zenemű fejlődését ismerteti.

 

A főváros mellett a vidéki városokban is rengeteg programmal várják az érdeklődőket, ezek közül szemezgettünk néhányat. Kölcsey Ferenc szigorú logikai fegyelemmel megírt, szikár végrendeletét tekintheti meg a nagyközönség Debrecenben, a Déri Mú­zeumban január 18. és 22. között. 

A magyar kultúra napján az intézmény térítésmentesen látogatható. Január 22-én izgalmas kiállítás nyílik Debrecenben, a Bényi Galériában. Tóth István nagyváradi fotóművész, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület elnöke különleges fotóanyagot készített Kölcsey Ferenc életének meghatározó magyarországi és partiumi helyszínein. Debrecen, Szatmárcseke, Álmosd, Nagykároly és Sződemeter az öt település, ahol a művészfotók készültek, felidézve a Himnusz költőjének életútját, kutatva mára megmaradt lenyomatait. A Himnusz születésének kétszázadik évfordulóján negyven művészfotót láthat a közönség ebből az anyagból.

Pénteken 9.40-től a fertődi Esterházy-kastély díszudvarán a fertődi Babos József Térségi Általános Iskola százötven diákja szavalja egyszerre Kölcsey Ferenc Himnuszát. Ezt követően az Esterházy-arcképcsarnokban kihelyezett történelemórát és múzeumpedagó­giai foglalkozást tartanak az Esterházy család magyar kultúrára gyakorolt hatásáról. Január 21-én két alkalommal, 11 és 13 órakor Sulyok Gabriella Munká­csy-díjas grafikusművész tart tárlatvezetést az Örökség című kiállításban az Esterházy Galériában.

 

A 2022 decemberében elhunyt Bak Imrének Helyzetek – Művek 2004–2022 címmel nyílik kiállítása január 22-én Balatonfüreden, a Vaszary Galériában.

A tárlat első alkalommal tekinti át a festőművész 2004 és 2022 között alkotott sorozatait, bemutatva az életmű alakulását.
A szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézményben január 10. és 27. között a magyar kultúra napja alkalmából Kölcsey és kora címmel rendhagyó, interaktív könyvtári órákat tartanak a hetedik évfolyamos osztályoknak. Január 22-én a Déryné Kulturális Központban Molnár Ferenc Az ördög című darabját viszi színre a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház.

 

Január 20-án Gyulán adja 2023-as évadának első koncertjét az ország legrégebbi, 1853 óta működő szimfonikus zenekara, a Budapesti Filharmóniai Társaság Erkel Ferenc tiszteletére, Hymnus 200 címmel.

Az esten Dénes István Liszt-díjas karmester vezényel, közreműködik Ábrahám Márta hegedűművész és Bartus Gyula színművész. A Gyulai Várszínház szervezésé­ben január 24-én mutatják be a Nemzeti Színház Herczeg Ferenc művéből készült, Déryné ifjasszony című színjátékát Vidnyánszky Attila rendezésé­ben, Tarpai Viktória főszereplésével.
Orosházán Minden titok címmel Für Anikó és Hrutka Róbert zenés irodalmi estjét hallgathatja meg a közönség január 24-én a Petőfi Művelődési Központban, ahol Ady Endre, Kaffka Margit, Bereményi Géza, Zelk Zoltán, Erdős Virág, Pilinszky János versei hangzanak el megzenésítve, illetve a nélkül.

 

Borítókép: Kölcsey Ferenc végrendeletének részlete a debreceni Déri Múzeumban 2023. január 18-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.