Isten a fájdalmat szépnek teremtette

A moldvai Magyarfaluban született József Attila-díjas költő, ­Iancu Laura legújabb, sorrendben nyolcadik verseskönyve bemutatóját tartották a Magyar Napló Könyvesboltban csütörtök este. A vágány mellett című kötetben a szerzőtől megszokott személyes hangú, szabad versbeszédbe foglalt vallomásos lírát kapjuk, amelyben ötvöződik az archaikus népi kultúra és a modernitás, a gyermekkor csángó hagyományai és a világvárosi lét, az ingázás pillanatképei. A szerzővel Zsille Gábor költő, a kötet szerkesztője beszélgetett.

2023. 01. 14. 8:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az este folyamán sok kérdés elhangzott, ebből néhányat emelünk ki. Zsille Gábor első kérdése a kötet címére irányult.
– Miért A vágány mellett lett a cím? Közrejátszik, hogy ingázik lakóhelyéről, Velencéből a munkahelyére, Budapestre?

Az jutott eszembe a kérdés kapcsán, ha az ember fogná az egyes köteteket, a szókészlettár alapján fel lehetne vázolni az életteret 

– mondta elgondolkodva a költő. 

– A címet az hozta felszínre, hogy napi rendszerességgel hallgatom a pályaudvaron a hangosbemondót, és sokszor eszembe jut, amikor először megérkeztem a Keleti pályaudvarra 1996-ban, egyedül. Akkor ott nekem szólt. Erről az érzésről egy vers is született a kötetben Kislány a pályaudvaron címmel. Az én „nagycsütörtököm” is benne van a versben, Dsida versére gondolva: én is megálltam a semmi közepén húsz évvel ezelőtt. Azért is ez a kötet címe, mert nincs két egyforma utazás, hiába ugyanarról szól. A versek esetén is így van ez – magyarázta.
 

Majd arról beszélt a költő, hogy fontosnak tartja a szakmai hangokat, de az idő elhozta, hogy már nem akar megfelelni. Hiszen, mint mondta, az ember elvész, ha kívülről várja a döntést. Az írás révén tudja jól megtanulni a mesterségét, amihez legnagyobb segítsége az olvasás, a jó költészet olvasása. Zsille Gábor megjegyezte, hogy nagyon szép, töprengő, kifinomult vershang jellemzi a költeményeit.


 

– A kötetben öt versciklus van. ­Miért fontos, hogy minden ciklusban 16 vers legyen? – kérdezte a szerkesztő.

 Szabadverset írok, amire mondták már, hogy prózavers. Ezt nem így gondolom, ezért ezzel a szabályossággal próbálom jelezni az olvasóknak, hogy ebben a szövegvilágban egy következetes rend uralkodik, ami már-már merev és fojtogató, csak nem a klasszikus hagyomány szerint íródnak a versek. Sok tudatosság van a megkomponálásukban, bár nem a ráció vagy a logikai gondolkodás érvényesül bennük. Sokszor a verset egy megismerési eszköznek élem meg, egy-egy vers írásakor összefüggések nyílnak meg előttem. A rendezettséget akartam megmutatni

 – mondta határozottan. Zsille Gábor megjegyezte, hogy a könyvnek van egy szép gondolati íve, amelyben Jób is fontos szerepet kap.
– A kötet első verse: „Ha nálad tél van hát elmondom nekem a hideg az otthonom” – idézte a költő. – Ez lehet bűn, ha nem az erkölcs szerint van a kapcsolódás. Van az a pillanat, amikor még nem bűn valami és amikor már az. Valami ilyet éreztem ebben a pillanatban, amikor ezek a sorok íródtak. Jób könyve a kedvencem az Ószövetségben, mert a világ összes feszültsége benne van, nem csak teológiai szempontból. Jóbbal tudok azonosulni, bár nekem nem kellett megélni azokat a megpróbáltatásokat, amik neki jutottak. Azt üzeni számomra, hogy nem kell mindent tudni, Isten mit ­miért csinál. Az okos és bölcs magatartás az, hogy minden homály, minden szenvedés ellenére nyitva kell hagyni ezt a kérdést: Te tudod, Uram! A szellemnek erre a korlátlan perspektívára van szüksége.


Zsille Gábor a humor versbéli megjelenéséről is kérdezte Iancu Laura véleményét. – Az írás engem nem erről az oldaláról közelített meg – mondta. 

– A feszültség motiválóbb erő számomra, mint a jó kedélyállapot. Vannak lazább szerkezetű szövegeim is, ami azzal van összefüggésben, hogy a hitem merevsége oldódott egy kicsit. Élvezem a játékos versek olvasását, de igazán az segít, ha a költészet az élet nagy kérdéseivel foglalkozik –mondta. Iancu Laura végezetül olvasott néhány verset a kötetből. 

Köztük volt egy verssor, amely erősen kapcsolódott a beszélgetés magvához: „­Isten a fájdalmat szépnek teremtette”.

 

Borítókép: Pillanatkép a csütörtöki könyvbemutatóról (Fotó: Nemes Attila)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.