Koncertkörút Tokiótól Oszakáig

Már javában zajlik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar japán turnéja, az együttes Tokióban, Fukuokában, Nagojában, Kamakurában és Oszakában összesen hat hangversenyt ad január 22-ig. A magyar közönség pedig legközelebb február 10-én hallhatja a zenekart a Zeneakadémián.

Magyar Nemzet
2023. 01. 17. 12:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A japán turné programjában elhangzik Beethoven Egmont-nyitánya, Bruch I. (g-moll) hegedűversenye, Beethoven V. (Esz-dúr) zongoraversenye, Dvorák IX. („Az Újvilágból”) szimfóniája, valamint Csajkovszkij V. szimfóniája. 

Az előadások szólistája a Japánban igen népszerű Szendzsu Mariko hegedűművésznő, Nakamicsi Ikujo és Fudzsita Mao zongoraművészek.

Valamennyi hangversenyt Kobajasi Kenicsiró vezényli, aki sok szállal kötődik a Nemzeti Filharmonikusokhoz. A zenekar (korábbi nevén Magyar Állami Hangversenyzenekar) egykori vezető karmestere Ferencsik János volt, akitől a fiatal Kobajasi nagyon sokat tanult, és idővel segédkarmesteri szerepet töltött be a mester mellett. Ferencsik halálát követően 1987-ben felkérték, hogy az együttes vezető karmestere legyen. Ezt a pozíciót 1992-ig töltötte be, majd a zenekar örökös tiszteletbeli elnök-karnagya címmel tüntette ki. Kobajasi 1994-ben megkapta a Magyar Köztársaság érdemrend középkeresztje a csillaggal (polgári tagozata) kitüntetést, 2010-ben a magyar kultúra követe címet, majd 2020. március 15. alkalmából a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetéssel jutalmazták.

Az együttes turnéjának első helyszíne Tokió, a világ egyik legkiválóbb akusztikájú koncertterme, a 2006 férőhelyes Suntory Hall, ahol január 16-án és 17-én adtak egy-egy koncertet. A következő állomásuk a Tokiótól majd 900 kilométer távolságra lévő Fukuoka, ahol a több mint 1800 férőhelyes Acros Fukuoka Symphony Hallban szólal meg harmadik hangversenyük. Ezután Nagojába vonatkoznak, hogy az Aichi Prefectural Arts Theatre Concert Hallban csendüljön fel a turné negyedik koncertje. Január 21-én a Kamakura Arts Centerben folytatódik a sorozat, míg a hangversenykörút utolsó állomása január 22-én Oszaka, az 1700 férőhellyel bíró The Symphony Hall.

A magyar közönség legközelebb február 10-én találkozhat a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral a Zeneakadémia nagytermében, ahol Schumann Manfréd-nyitánya, Gustav Mahler Gyermekgyászdalok, valamint Brahms: II. (B-dúr) zongoraverseny című kompozíciói hangzanak el. 

A koncerten a kiváló német basszbariton, Christian Immler és a kiemelkedő tehetségű magyar zongorista, Berecz Mihály működik közre. 

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén fellépő Vashegyi Györgyről sokan tudják, hogy a régizene mellett a romantika területén is nagyon jártas, de mivel e repertoár karmestereként ritkán halljuk, az est különleges élményt ígér.

Borítókép: Nemzeti Filharmonikus Zenekar (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.