Új könyvtári informatikai rendszer segíti a diákokat

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) több mint húszezer kötetes könyvtárában harmincezer online folyóirat és 265 ezer e-könyv várja az olvasókat, akik negyven előfizetett elektronikus adatbázisban is kutathatnak. Ezzel az egy éve működő MCC-könyvtár szolgáltatásai sok esetben már a nagyobb hazai egyetemekkel is felveszik a versenyt. A könyvtár a vizsgaidőszak ideje alatt is folyamatosan nyitva tart, 2023 januárjától pedig további digitális újításokkal várja a látogatókat.

Magyar Nemzet
2023. 01. 01. 8:50
null
Fotó: Gyurkovits Tamas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az immáron 26 éve működő, 6100 diák tehetséggondozását végző Mathias Corvinus Collegium (MCC) könyvtári állománya már több mint húszezer kötetet számlál, a tudományos írásoktól kezdve az ismeretterjesztő kiadványokon át a szép- és ifjúsági irodalomig bezárólag szinte minden tématerület fellelhető itt, így mindenki megtalálhatja az érdeklődési körének megfelelő olvasmányt. Az intézmény kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az itt tanuló diákok a lehető legszínvonalasabb oktatásban részesüljenek, melyhez hozzátartozik az is, hogy a legnagyobb szakmai nívóval rendelkező hazai és tudományos adatbázisokhoz férhessenek hozzá. Az MCC könyvtára az adatbázisok számában felveszi a versenyt nagy múltú hazai felsőoktatási intézményekkel is. 

Ma már önmagában az, hogy egy könyvtárban sok könyv található, nem elég a kiemelkedő szolgáltatáshoz. A tudományos területen olyan elektronikus, online tartalmakra, forrásokra van szükség, amelyek a tanuláshoz elengedhetetlenek, és ez különösen igaz az oktatók és kutatók munkájára

– emelte ki Giczi András könyvtárigazgató. A szakember azt is hangsúlyozta, hogy a különböző igényfelmérések és az éppen futó kutatásokat figyelembe véve folyamatosan bővítik a könyvtár online adatbázisokhoz való hozzáférését. A könyvtárak jövőbeli szerepével kapcsolatban Giczi András elmondta, hogy az elmúlt évtizedben egyértelműen az elektronikus tartalmak felé terelődött a fókusz, azonban nagyon szerteágazó az a technológia, amelyekkel ezeket az adatbázisokat el lehet érni. 

Ezért a könyvtáraknak az egyik új feladata, hogy felkészítsék az olvasókat ezen rendszerek és technológiák használatára. Erre reagálva az MCC könyvtára januártól egy új, a XXI. századi igényeket is kiszolgáló rendszert (Liberty Library Management System) tesz elérhetővé a látogatók számára, amely új szintre emeli a könyvtárhasználat élményét.


A Liberty könyvtárkezelő rendszer hatékony funkciókat kínál az egyszerű használat mellett. Lehetővé teszi például azt, hogy a modern kommunikációs eszközükön keresztül bárhol, bármikor elérjék az olvasók a számukra fontos információkat. 
Az intézmény kiemelten törekszik arra is, hogy diákjait minél jobban bekapcsolja a nemzetközi tudományos életbe, számos külföldi egyetemi könyvtárral alakított ki együttműködést.

Hétköznaponként reggel kilenc és délután öt óra között vannak nyitva a Tas vezér úti épület olvasótermei, amelyek egyszerre mintegy ötven hallgatót és oktatót tudnak fogadni.

Borítókép: Műhelybeszélgetés az MCC könyvtárában (Forrás: MCC Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.