időjárás 17°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Újra itt az Ugrás a jövőbe ötletverseny!

Magyar Nemzet
2023.01.27. 18:00 2023.01.30. 11:39
Újra itt az Ugrás a jövőbe ötletverseny!

Milyen lesz az élet 2043-ban? Mesterséges intelligencia, környezeti változások, új közlekedési eszközök, létformák… Mit hoz a jövő? Hogyan képzelik a világot 20 év múlva a mai kiskamaszok? Ezekre a kérdésekre keresi a választ 2023- ban is az Ugrás a jövőbe kreatív pályázat, arra biztatva a hazai és határon túli tizenéveseket, hogy osszák meg elképzeléseiket a jövőről. A csapatok jelentkezését mától egészen március 15-ig várják a szervezők.

„Izzítsd be a rakétákat, és tervezz valamit, ami 2043-ban valósággá válhat! Hiszünk benne, hogy minden változás egy jó gondolattal kezdődik” – áll a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) által meghirdetett Ugrás a jövőbe! kreatív pályázat felhívásban, melyre az egyetem 7–10. osztályos diákok azon terveit, elképzeléseit várja, melyben bemutatják, hogyan képzelik el a jövőt, milyen lesz szerintük a világ húsz év múlva.

A dizájnegyetem kezdeményezésének célja, hogy megmutassa, a tervezés egy gondolkodásmód, melyet elsajátítva bárki a jövő alakítója lehet.

 

A tavalyi pályázat bemutató videója (Forrás: YouTube/Ugrás a jövőbe!)

 

Az idén hároméves pályázat eddig is népszerű volt a diákok körében, 2022-ben 400 diák jelentkezett. Tavaly napelemgomba, bogárszedő robot és inkluzív társasjáték terve nyert, a pályázatra benyújtott pályaművek messze felülmúlták a zsűri és a szervezők előzetes várakozásait.

A tavalyi nyertes csapat, a Fawaris és szenior mentoruk (Fotó: Rácmolnár Milán)
 

A pályázat nem csak a csapatmunkára, de a dizájngondolkodás megismerésére is egyedülálló lehetőséget kínál. 

A versenyre 2–5 fős csapatokban lehet jelentkezni, a második fordulóba jutó csapatokat pedig a több hónapos intenzív felkészítőmunka során az egyetemen oktató tanárok mentorként kísérik.

A legjobb pályamunkákat a második forduló végén rangos szakemberekből álló zsűri választja ki. A fődíj MakerBot Sketch 3D nyomtató mellett további értékes nyereményeket kapnak a díjazottak.

Fontos az egyetem számára, hogy megismerjük ennek a generációnak a gondolkodását, érdeklődését, a megoldási stratégiáit és azt, hogyan tudunk nekik segíteni abban, hogy a képességeiket és érzékenységüket még tovább fejlesszék

–  mondta a pályázat kapcsán Szentandrási Dóra, a pályázat kurátora és projektvezetője. Kiemelte, mivel csapatmunkáról van szó, itt a lehetőség, hogy különböző tudású és érdeklődési körű diákok álljanak össze, ötleteljenek, és mindenki azt adja hozzá a folyamathoz, amit szeret, amiben jó.

Legyen szó akár grafikáról, kisfilmről, animációról, fotóról, szolgáltatásról, termékről, esetleg építészeti koncepcióról, a MOME várja a jövőről szóló, kreatív ötleteket. A pályázók analóg, digitális vagy vegyes technikával készített tervekkel nevezhetnek. A versenyre regisztrált csapatok egy felkészítő programon vehetnek részt, ahol segítséget kapnak a pályamunkák elkészítéséhez. 

A csapatok március 15-ig jelentkezhetnek a regisztrációs űrlap kitöltésével az ugrasajovobe.mome.hu weboldalon. 

 

Borítókép: Ugrás a jövőbe! 2022 döntő (Fotó: Rácmolnár Milán)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.