Emlékműállítás után közterületet is elneveznek az erdélyi íróról

A rendszerváltozás után több mint három évtizeddel sem jutott nyugvópontra gróf Czegei Wass Albert irodalmi-történelmi megítélése. A román kommunista hatóságok által üldözött, végül Amerikában letelepedett irodalmárnak egyfelől meg kellett küzdenie az antiszemitizmus bélyegével, mások ugyanakkor – határainkon innen és túl – hazaszerető nemesembernek tartják. Irodalmi munkássága, amelyet a szocialista kultúrhatalom nem győzött elhallgatni, ma kötelező tananyag, a Nemzeti alaptanterv része. Wass Albert halálának huszonötödik évfordulójára immár Pécelen is utcanév (köz) őrzi emlékét.

2023. 02. 04. 10:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kórház köz. Mindeddig e név volt olvasható a Pécel központjában elterülő, Kossuth térről nyíló kis utcácska tábláján. A Pest vármegyei településen immár ötödik esztendeje működő Wass Albert Társaság kezdeményezésére, hosszas tárgyalások eredményeképpen február 11-től a közterület immár az erdélyi irodalmár nevét viseli. 
A társaság alapítója, s egyben az utcanévcsere megálmodója szerint egy régóta húzódó folyamat végére került pont az aktussal. 

A barátságos utcácska ezentúl Wass Albert nevét viseli

– Két nevet szeretnék kiemelni azok közül, akik az ügyünket felkarolták: egyfelől Dr. Szűcs Lajosét, Pest vármegye 7. számú választókerületének országgyűlési képviselőjét; az ő a támogatása nélkül valószínűleg soha nem történik meg az átnevezés. Másfelől hathatós segítséget kaptunk Garamszegi Zsolt péceli önkormányzati képviselőtől is – idézte fel Becs József, aki azt is elárulta, hogy az előző városvezetés finoman fogalmazva sem állt az ügy mellé, a javaslatot különböző mondvacsinált indokokra hivatkozva minduntalan elvetették. 
Emlékezetes, 2018 tavaszán állították fel Pécelen azt – az író arcképét ábrázoló márványtáblával – a Wass Albert-emlékművet, amelyet az erdélyi, holtmarosi Bartha József református lelkész adományozott a városnak. Becs József elmondása szerint ekkor merült fel a hányatott sorsú erdélyi író nevét viselő közterület kialakításának az ötlete, amelyet hosszas egyeztetést követően sikerült elfogadtatni a jelenlegi városvezetéssel. 

A képviselő-testület végül egyhangú szavazással fogadta el a Wass Albert Társaság kezdeményezését

– jegyezte meg az alapító, hozzátéve, hogy az önzetlen támogatásért köszönet illeti a Közösség Pécelért Egyesületet is.  
A Wikipédia szerint az erdélyi Válaszúton 1908-ban született irodalmár „a magyar irodalom egyik legellentmondásosabb alakja; a hivatalos irodalomtörténet mintha tudomást se venne róla, miközben mások a legnagyobbak között emlegetik. Masszív, politikai felhangoktól sem mentes kultusz alakult ki körülötte mind Erdélyben, mind Magyarországon.” Más forrásból: „Wass Albert egy, a kommunisták és a fasiszták által kisemmizett erdélyi nemes volt, aki a kommunizmus tombolása közben próbált meg magyar maradni”. 

Wass Albert helyét nem az aktuálpolitikai viták, hanem maga az életmű fogja eldönteni

 – állítja Takaró Mihály történész egy interjúban, aki majd beszédet is mond a péceli utcanévavató ünnepélyen. Az irodalomtörténész közel egy évtizede tanítja az író munkásságát a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. – Aki ismeri Wass Albert életművét, tudja, hogy egy nagyon finom egyensúlyrendszert teremtett a regényeiben. Elvetette a faj mentén való tipizálást, de mélységesen hitt a nemzetkarakterben – hangsúlyozta Takaró Mihály, majd hozzátette: 

A mintegy hatvankötetes életmű egyenletesen magas színvonalú, 1940-ben Babits Mihály irodalmi Baumgarten-nagydíjat adott neki; Babits pedig távolról sem volt vádolható azzal, hogy a jobbos vagy a szélsőjobbos eszmékkel szimpatizált volna.  

Wass Albert utcát avatnak Pécelen. Fotó: Zoli


Az utcanévavatáshoz kötődő ünnepi rendezvényre gróf Czegei Wass Albert halálának huszonötödik évfordulója alkalmából, 2023. február 11-én 15 órakor a kerül sor Pécelen, a Kossuth tér 5. szám alatti Kúria Rendezvényház előtt. Takaró Mihály irodalomtörténész-tanár mellett Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, valamint Dobre Ferenc a péceli Wass Albert Társaságtól, továbbá Sorbán Örs, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) elnöke, illetve Szűcs Péter, a szervezet alelnöke mond beszédet. Az avatóhoz kapcsolódó kulturális műsor keretében Szűcs Lilla és a péceli Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola egykori tanulói versekkel készülnek, az ünnepélyes eseményhez illő dalokat pedig Ézsiás Péter, Fábián Zoltán, valamint Kalapács József adják elő. 

Borítókép: Az új utcanévtábla (Fotó: Becs József)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.