Minden program önazonosságunkat erősíti

A Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja az áldatlan állapotok ellenére is a magyar közösség megmaradásáért, identitásának megőrzéséért dolgozik. Az elmúlt évben különösen nehéz körülmények között kellett helytállniuk, ám – mint azt Pál Katalin, a kárpátaljai hálózat vezetőjének szavaiból kiderül – így is eredményes munkát végeztek.

Magyar Nemzet
2023. 02. 13. 11:00
null
Forrás: Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elmúlt század történelme és a közelmúlt történései mindenre felvértezték a kárpátaljai magyarságot. A pandémiával szemben megtanultunk védekezni, s vele élni, mire ezen túl voltunk szerencsésen, egy következő kataklizmával, a kialakult háborús helyzettel kellett szembenéznünk, amire nem számítottunk – kezdte értékelését Pál Katalin, a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai vezetője, aki az egy évvel ezelőtt kirobbant háború kapcsán elmondta, hogy a február–márciusi ijedelem után számot vetettek a kialakult tragikus helyzettel, amihez igyekeztek alkalmazkodni.

Népzenetábort is szervezett a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja                             Fotó: Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja

A Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja munkatársai úgy fogalmaztak, honfitársaink igénylik a törődést, ami azt is jelenti, hogy a nehéz helyzet ellenére sem léphetnek hátrább, nem adhatják föl, folyamatosan támogatniuk kell a magyar közösséget abban, hogy kultúráját, identitását megőrizve vészelje át a nehéz időket. Tizenhét programot terveztek az elmúlt évre, amiket egy esemény kivételével meg is valósítottak.

A különböző versenyeket a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséggel és a Génius Jótékonysági Alapítvánnyal összefogva szervezték meg, az „Által mennék én a Tiszán…” népdaléneklési versenyt márciusban online formában tudták lebonyolítani. A jelentkezők számával azonban így is elégedettek. Megtartották a  Szól a fülemüle VIII. Kárpátaljai népzenei és néptánc-tehetségkutató verseny döntőjét, amit általában egy elődöntő előz meg. Idén viszont csupán egyfordulós versenyen bonyolították le a rendezvényt, de a háborús körülmények mellett ezzel is nagyon elégedettek lehetnek azok, akiknek fontos a kárpátaljai magyarság sorsa.

A nagyrendezvények mellett hetente szervezték meg azokat a műhelyfoglalkozásokat, amelyek rendszerességüknek köszönhetően is fontos pillérei a tradíciók fennmaradásának.

– Különösen nagy figyelmet fordítottunk a hagyományőrzés az óvodában elnevezésű programsorozatra. E kezdeményezést egy hónap kivételével – mivel a tanintézmények zárva voltak – maradéktalanul folytattuk. Beregszászban, Visken, Tiszabökényben és Forgolányban nyolc csoportban szerveztünk hagyományőrző foglalkozásokat – foglalta össze a hálózat vezetője, hozzátéve: – Amennyiben a beszámolóból kiemelhetek valamit, azok a képzéseink lehetnek.

Amit nem tudtunk Kárpátalján megvalósítani, azt Magyarországon szerveztük meg. Ezek között említhetem a viseletvarró tanfolyamot, a néptáncoktatói módszertani képzést és a kézművesképzést

– egészítette ki a hálózatvezető, aki külön kiemelte, mennyire fontos esemény volt a közösség életében a 26. Kárpátaljai népzene-, néptánc- és kézművestábor, amin mintegy félszáz kárpátaljai gyerek vehetett részt. A rendezvénynek a háborús körülmények miatt ez alkalommal az anyaország adott otthont. A hagyományos mentortalálkozót azonban sikerült Kárpátalján megszervezni, s a rendezvényen 630 fő vett részt. Pál Katalin hangsúlyozta, mennyire hálás az ukrajnai magyarság a magyarországi oktatóknak, akik a nehézségek ellenére is vállalták az utazást.

Borítókép: Népzene- és néptánctábor a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja szervezésében (Forrás: Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.