Szerelmek és szerelmespárok történetei elevenedtek meg a Fiumei úti sírkertben

A Fiumei úti sírkertben történelmünk, kultúránk nagy alakjai nyugszanak. Neves építészek és szobrászok alkotásai díszítik a sírokat, melyek között sétálva megelevenedik a történelem, felidéződnek múltunk ikonjai. Valentin-nap alkalmából különleges tematikájú sétával várta az érdeklődőket a Nemzeti Örökség Intézete a Fiumei úti sírkertben. Az Akiket a sors összeköt – Szerelmek és szerelmespárok című, csak ezen a napon elérhető tematikus sétán a sírkertben nyugvó nagy szerelmek, legendás szerelmespárok történetén keresztül drámai és mélyen emberi eseményeket ismerhettünk meg.

2023. 02. 15. 6:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó Viktor, a Nemzeti Örökség Intézetének történész-idegenvezetője vezette a sétát. Érdekes előadásait versrészletekkel színesítette, olykor képekkel illusztrálta a Fiumei úti sírkertben. Először mondott néhány szót a sírkert történetéről: a Kerepesi úton lévő temetőt 1849-ben nyitották meg, akkor még köztemetőként. Az első ide temetett hírességek egyike Vörösmarty Mihály volt 1855-ben, az ő sírhelye adott rangot a sírkertnek. A temető értékét a benne nyugvó nagyságok mellett a XIX. század második felének és a századfordulónak művészeti szempontból is különösen igényes sírkövei, szobrai, családi mauzóleumai és síremlékei is növelik. A sírkert negyven különböző ingyenes tematikus sétán fedezhető fel, melyekről a honlapjukon lehet tájékozódni.

Séta a Fiumei úti sírkertben. Forrás: Nöri

Nagy szerelmek nyomában

Sétánk során most szerelmespárok és nagy szerelmek nyomába eredtünk. Arany János és felesége, Ercsey Julianna sírját látogattuk meg először, akik boldog házasságban éltek, és nehézségeik ellenére is kitartottak egymás mellett. Majd Vörösmarty Mihály sírjánál kiderült, hogyan epekedett Vörösmarty a 25 évvel fiatalabb Csajághy Laura után, hiszen Laura inkább tisztelte a költőt, semmint vonzódott hozzá. Viszont élete végéig viselte az özvegyi fátylat, hű maradt férje emlékéhez. A Munkásmozgalmi Panteonnál Szántó Judit sírjánál álltunk meg, aki József Attila élettársa volt. Szabó Viktor megfogalmazása szerint az egyetlen nő, akivel egy háztartásban élt, de vad lángolás sosem volt a kapcsolatukban. Szakításuk után is figyelt rá Judit, és halála után gondozta a költő irodalmi hagyatékát. 

Lángolóan élt, szeretett és gyűlölt

Innen Jászai Mari, a magányos díva sírjához mentünk. Szabó Viktor kiemelte, hogy már a kortárs kritikák is elragadtatással szóltak mesterien megformált Gertrudisáról, Évájáról vagy Antigonéjéről, de az sem volt titok, hogy szenvedélyesen gyűjtötte a férfiskalpokat. Említette a színésznő keserves gyerekkorát is, ami okozhatta, hogy olykor viharos kapcsolatokba kezdett, pedig csak a valódi, méltó társat szerette volna megtalálni. 

Drámai, tragikus történetekkel is megismerkedhettünk: Konkoly-Thege Gyula és Dorothy Arents szomorú történetével, a Barcza-Rotter Béla és Tamásy Mária műkorcsolyázó házaspár tragikus sorsával. Léda sírjánál emlékeztünk Ady Endrére és arra, milyen is volt Ady és Léda „héja-násza”. Léda sírján Ady Az asszony jussa című verséből olvashatunk egy idézetet. Idegenvezetőnk arról beszéltMóricz Zsigmond sírjánál, miért ért tragikus véget Holics Jankával kötött házassága. 

Szerelmi háromszög

Érdekes, kevésbé ismert történetet hallottunk Babits Mihály sírjánál Babits, Szabó Lőrinc és Török Sophie szerelmi háromszögéről. Laborfalvi Róza sírjánál Jókai Mórral közös életéről beszélt Szabó Viktor, majd Jókai sírjánál az író Róza halála után Nagy Bellával kötött kései házasságáról és ennek következményeiről. „A szerelemnek olyan nagyszerű, nemes érzelemnek kell lenni, mely olyan, mintha halál volna... és olyan, mintha föltámadás lenne...” Mikszáth Kálmán e gondolataival fejeződött be a vezetett sétánk. Hallottunk feleségével, Mauks Ilonával kötött házasságáról, hogy miért és hogyan vált el Mikszáth tőle, hogy aztán sírig tartó hűségben újra egybekeljenek. Az ő kapcsolatukat látva is levonhatjuk a következtetést: ha két embert valódi, mély érzések kötnek össze, senki nem választhatja szét őket. Akkor sem, ha minden ellenük szól, és a józan ész is azt diktálná, engedjék el egymás kezét. A séta sikerét jelezte, hogy délelőtt és délután is indítottak egy-egy csoportot, hiszen a híres szerelmespárok történetei mindig vonzók. 

Borítókép: Szabó Viktor (Forrás: Nöri)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.