Szombaton rendezik meg a XXVI. Csángó bált a Bálnában

A csángó magyarok hagyományos budapesti rendezvényét, a Csángó bált szombat este 19 órai kezdettel tartják a Bálnában. A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és további különleges programok követik. Az elmúlt évtizedekben megszületett egy jellegzetes hangú, erős csángó tudattal rendelkező író-költő generáció, amelynek tagjai szintén bemutatkoznak a rendezvényen írásaikkal. A XXVI. Csángó bál fővédnöke Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke, a megnyitóbeszédet Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter mondja. A műsor rendezőjével és szerkesztőjével, Diószegi László Kossuth-díjas történésszel, koreográfussal beszélgettünk.

2023. 02. 17. 6:30
null
Fotó: Virag Buza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Válaszút Népművészeti Egyesület huszonhatodik alkalommal rendezi meg a Csángó bált a budapesti Bálnában. Mint közleményükben írják, huszonhat évvel ezelőtt az első budapesti rendezvény szervezői azért fogtak össze, hogy ráirányítsák a Kárpát-medencei és a nemzetközi közvélemény figyelmét egy veszélyeztetett, törékeny és kiszolgáltatott népcsoportra, a moldvai, gyimesi és hétfalusi csángókra, az általuk hordozott különleges értékekre.

Csángó magyarok fellépése. Fotó: Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány archívuma

Céljuk az volt, hogy segítsék a csángó közösségek fennmaradását, valamint bemutassák a moldvai és a gyimesi csángó magyarok rendkívül régies, páratlanul gazdag népművészetét és hagyományait a közönségnek. 

Fesztiváljukkal szeretnének alkalmat teremteni arra, hogy a közép- és a kora újkori magyar és európai kultúra számos elemét máig megőrző csángó magyarok bemutathassák viseleteiket, szokásaikat, zenéjüket és táncaikat egy színpadi műsor formájában.

Délután fél ötkor kezdődik a program a Kőketánc gyermektáncházzal, amelynek a korábbi években hatalmas sikere volt a kisgyermekes családok körében.

Huszonöt éves múltra tekint vissza a Csángó bál

– mondta lapunknak Diószegi László, hozzátéve: a műsorok arra fókuszálnak, hogy az egyedülállóan érdekes és archaikus csángó népművészetet megismertessék a közönséggel. Voltak elágazások, amikor például Domokos Pál Péter vagy a nagy csángó kutató, Kallós Zoltán tevékenységét mutatták be.

Az idei évben arra jutottunk, hogy azt a különleges csángó világot ismertetjük meg, amely a kortárs költészetet és írókat jelenti.

Diószegi László ennek kapcsán úgy fogalmazott: annak ellenére, hogy évszázadokon keresztül nem volt magyar oktatás és néhány kivételtől eltekintve anyanyelvi egyházi hitélet sem Moldvában, kialakult egy olyan csángó értelmiségi kör, köztük egy írói, költői világ, amely nagyon karakteres, a magyar irodalmi kultúra része, de mélyen gyökerezik a csángó világban. Az idei bál központi műsora négy moldvai csángó költőt, írót és egy fiatal gyimesi csángót mutat be.

Mint megtudtuk, a színpadi műsorban a somoskai Demse Márton, a klézsei Duma András, a lujzikalagori Gábor Felicia, a magyarfalusi Iancu Laura versei, prózái hangzanak el a költők, írók saját tolmácsolásában. Külön öröm, hogy a moldvai csángó poéták mellett megismerhetjük a fiatal, szárnyait most bontogató gyimesi költőreménység, Tankó Erika verseit is.

Ez nem irodalmi est lesz, hiszen az írásokon kívül és azokat összekötve a hagyománnyá vált csángó népzene, néptánc és népdal is színre kerül. Láthatjuk a moldvai és gyimesi hagyományőrző táncosokat, énekeseket, zenészeket és a csángó muzsikát magas színvonalon elsajátító, feldolgozó magyarországi népzenészek együtteseit is

– tette hozzá Diószegi László.

A színpadi gálaműsorban közreműködnek a hagyományokat jól ismerő klézsei, somoskai, lujzikalagori, magyarfalusi, gyimesi hagyományőrzők, Petrás Mária, Nyisztor Ilona, Tímár Magdó, Hodorog András, Lukács István Luki. Vendégeik lesznek a magyarországi csángó muzsikát játszó legkiválóbb zenészek: Szabó Balázs, Borbély Mihály, Farkas Zoltán „Batyu”, Lőrinszky Attila, a Rézeleje Fanfárosok zenekar, a Somos együttes, a Tázló együttes, a Szigony zenekar, valamint a Zurgó együttes.

A műsor szerkesztője Diószegi László és Benke Grátzy.

A hagyományos bemutatók mellett a kortárs művészetek eszközeivel is bepillantást nyújtanak a csángó magyar kultúrába.

Kiállításukon a Prima Primissima és Magyar Örökség díjas Petrás Mária keramikus alkotásait, illetve Ciuraru Lucia és Bejan Petru csángó festőművészek képeit tekinthetjük meg. A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és egyéb programok követik. A hajnalig tartó táncházban a nézőközönség is tevékeny részesévé válhat a csángó magyar kultúrának.

Tekintsék meg a XXV. Csángó bálról készült felvételt:

Borítókép: Csángó magyarok színpadi műsora (Forrás: Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány archívuma)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.