Ágh István köszöntése nyolcvanötödik születésnapja alkalmából

Nyolcvanötödik születésnapján köszöntötték Ágh István költőt, írót, a Nemzet Művészét, az ELTE Eötvös Collegiumában megrendezett Hitel-esten.

Pásztor D. Attila
2023. 03. 31. 5:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijártó István irodalomtörténész, a Százak Tanácsa elnöke, köszöntőjében úgy fogalmazott: a jó ügyeket szabadon szolgáló értelmiségit ünnepelik, akit kollégistaként Papp Árpád, az újgörög irodalom fordítója ajánlott figyelmébe. – S akinek első kötetéről 1966-ban beszélhettem gimnáziumi diákjaimnak – mondta Szijártó István, kiemelve: ma irodalomtudósok szólnak arról, mint jelent a jövőnek Ágh István életműve, életpéldája.

Ágh István tisztelői körében az Eötvös Collegiumban
Ágh István tisztelői körében Fotó: Bach Máté

Márkus Béla irodalomtörténész, Ágh István monográfusa két jellegzetességét emelte ki az alkotó életművének, amelyek minden életmű esetében lényegesek: az irodalomhoz és az emberi teljességhez való viszonyát. – Az egész életmű az emberi teljesség megvalósulása, a kezdetektől számítva – fogalmazott az irodalomtörténész, majd kifejtette: a teljesség, a létezés alapélményei a család, az otthon, a szülőföld, a szülőtáj, ezekből hullámzik tovább az emberi teljesség a hazára.

Bakos István, az Eötvös Collegium Baráti Köre tagja emlékeztetett: a költő még Nagy István néven iratkozott be a kollégiumba. – A mi nemzedékünk élő tanúja a magyar paraszti társadalom fölszámolásának, amelynek máig élő következményeit művei olvastán átélhetik az olvasók – magyarázta Bakos István. – Magyar–könyvtár szakos diákként ötvenhatos sebekkel indult életpályád. Egy évtizedig könyvtárosként dolgoztál, majd testvéri odafigyelése mellett fokozatosan tértél át küldetésed zarándokútjára.

A következőkben Bakos István felolvasta Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója és Kiss Benedek költő, műfordító köszöntését.

Papp Endre, a Hitel főszerkesztője megjegyezte: a nyolcvanötödik születésnap okot ad az összegzésre, majd emlékeztetett arra, hogy 1956 októberében, a Kossuth téren Ágh Istvánnak szembe kellett néznie a lesből támadó orgyilkosok lövedékeivel. – Szemérmes túlélő lett, aki a történelmi múltat hordozza lelkében – állapította meg Papp Endre, hozzáfűzve: elszakíthatatlan része teljes személyiségének, költészete személyességén túl, kollektív tapasztalata.

A köszöntések után Liptay Katalin szerkesztő, rádiós műsorvezető beszélgetett az ünnepelttel, végigvezetve életútján, bemutatva műveinek ihlető forrásait. A dialógust Gy. Szabó András előadóművész felolvasásai színesítették, továbbá Sipos Mihály, a Muzsikás prímásának játéka. A muzsikus Bartók és Kodály gyűjtései nyomán, a legrégebbi magyar dallamokat idézte meg, amelyek kizárólag ott élnek, ott maradtak fenn, ahol magyarul beszéltek-beszélnek.

Borítókép: Ágh István (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.