Salvador Dalí, a szobrászművész + galéria

Több mint százötven alkotást, köztük litográfiákat, grafikákat, rézkarcokat, bronzszobrokat és miniatűr, drágakövekkel díszített aranyszobrokat, dísztárgyakat mutat be a mától látogatható Salvador Dalí-kiállítás. A Király utcában, a Komplex Eventben megtekinthető tárlat a szürrealista művész sokrétű, különös univerzumát tárja fel.

2023. 03. 24. 5:15
Salvador Dalí
Salvador Dalí-kiállítás Fotó: Bach Máté Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfolyó órák, angyalok, pillangók, Vénusz – csupán néhány téma, amely megihlette Salvador Dalít, aki a XX. század egyik legnagyobb hatású művésze, a szürrealizmus maga. Ám azt talán kevesen tudják, hogy az extravagáns, mindenben a különcséget kereső Dalí nemcsak festő volt, hanem egy rendkívül sokrétű művész, aki a szobrászat, az irodalom, a mozgókép, a bútortervezés sőt az ékszerek és a reklámkészítés világában is maradandót alkotott. Az ő elképesztően szerteágazó művészetének egy darabját ismerhetjük meg most közelebbről, hiszen a Salvador Dalí-kiállítás több mint százötven, hazánkban eddig nem látott alkotását vonultatja fel.

Salvador Dalí
Salvador Dalí szobrait láthatjuk a tárlaton Fotó: Bach Máté

Mint a tárlat csütörtöki sajtóbemutatóján elhangzott, a gazdag anyag a Párizsban élő Beniamino Levi műgyűjtő magángyűjteményéből származik, aki személyesen ismerte Salvador Dalít. Sőt ő biztatta arra a művészt, hogy készítsen szobrokat, jelenítse meg három dimenzióban a munkáit. 

A szobroknak olyan nagy sikerük lett a művészi körökben, hogy később Beniamino Levi direkt megbízásokat adott Dalínak, hogy készítsen szobrokat.

Ezekből és litográfiáiból láthatunk válogatást a tárlaton.

Minden különcségem, minden következetlenségem életem tragikus állandója […] Be akarom bizonyítani, hogy nem a halott testvér vagyok, hanem az élő

– olvashatjuk a tárlat elején, s nem meglepő, hogy amikor Dalí rendkívül tehetséges művésznek bizonyult, a szürrealizmus – a valóság természetének feltárása – volt rá nagy hatással.

Salvador Dalí szobrait és litográfiáit láthatjuk a budapesti tárlaton

Beljebb haladva litográfiáival találkozunk elsőként, majd az Űrvénusz, A csiga és az angyal, Az idő tánca III, Az idő asszonya című bronzszobrok uralják a teret. Dalí képei közül az olvadó óra a legismertebb.

Az idő fogalma rögeszméjévé vált és az olvadó óra képét számos művében megjelenítette.

Az idő tánca III című szobornak Dalí egyfajta dinamizmust kölcsönöz, az óra valósággal táncol. És ebben a szoborban az óra váratlan kontrasztba kerül a kemény és durva fatörzzsel, amelyen nyugszik. Egyesek úgy vélik, Dalí az óráiban Albert Einstein relativitáselméletét jeleníti meg, a táncoló óra az időutazás koncepcióját illusztrálja. A női kecsességnek és szépségnek hódol Az idő asszonya szoborral, s itt a lágy óra arra utal, hogy az asszony jól tudja, a szépség idővel elhalványul.

Dalí a női vonzerő szimbolizmusát az idő fogalmával kombinálta számos szobrában. Ezek az órák a múltat, a jelent és a jövőt szimbolizálják, utalva arra, hogy a világon minden múlandó.

A szobrok mindegyike viaszvesztéses öntés technikával készült, anyaghasználatukban az üveg, a bronz, az arany, sőt a gyémánt is szerepel. Egy kisebb térben kaptak helyet azok a miniatűr szobrok, amelyek a tárlat legkülönlegesebb darabjai. Itt van tizennyolc karátos aranyból az Unikornis, az Alice Csodaországban, a Győzedelmes angyal és Az idő tánca II.

Egy nagyobb egységet szentelnek Dalí tizenkét, A kozmosz meghódítása illusztrációjának, amelyek akkor készültek, amikor a munkáit bemutató múzeumot avatták fel szülővárosában, Figuerasban. A metszetek egy képzelt űrutazást mutatnak be a fantázia szürrealista szárnyalásán keresztül.

Dalí bolygóközi kiruccanása álomvilágát földönkívüliekkel való találkozásokkal, űrhajókon tett utazásokkal, illetve kedvenc képelemeinek, így a kozmikus pillangók és a téridő olvadt óráinak újbóli feltűnésével fejezi ki. A pillangó témáját láthatjuk még A lepke és a láng, valamint a Férfi pillangóval című munkáin. Utóbbi bronzszobor esetében a pillangó a metamorfózist, az átalakulást szimbolizálja, mely téma iránt Dalí különösen érdeklődött, ahogy a halhatatlanság és az inkarnáció iránt is. A mitológiában a pillangó a halhatatlan lelket ábrázolja; Dalí művészetén keresztül a felsőbbrendűséget kutatta. A Férfi pillangóval hátrahagyja a mindennapi világ banalitását az életerő ünneplésében, amelyben a férfi és a pillangó a test és a lélek kettősségét ábrázolja.

A kiállítás végén ismét apró aranyszobrokat, dísztárgyakat vehetünk szemügyre egészen közelről: van például Dalí–Gala-nyakék, cigarettatartó, tükör, Dalí-virág és egy kereszt. Csupa olyan műtárgy, amelyek kifejezik Dalí ékszerek iránti rajongását és művészetét. 

Az utolsó szekcióban pedig különleges VR-élményben lehet részünk. Pár percre ugyanis Dalí szürreális világába csöppenhetünk.

A művész maga kalauzol bennünket legismertebb remekművei között, sétálhatunk a sivatagban, ahol lángoló zsiráfok és hatalmas elefántok vesznek körül bennünket Dalí képzeletének határain innen és túl.

A Salvador Dalí-kiállítás június 30-ig várja a látogatókat Budapesten, a Komplex Eventben.

Borítókép: A Salvador Dalí-kiállítás egy részlete (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.