Európa-díjra jelölték Ag Apolloni Debrecenben írt regényét

Ag Apolloni koszovói albán író 2022 júliusában egy hónapot töltött Debrecenben a Magyar írórezidencia program ösztöndíjasaként. A városban írt könyve, a Piroska: mese felnőtteknek (Kësulëkuqja, përrallë për të rritur) már tavaly októberben megjelent, és masszív sikere nyomán Európai Unió Irodalmi Díjra jelölték – közölte a Petőfi Kulturális Ügynökség.

Magyar Nemzet
2023. 04. 12. 14:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar írórezidencia program keretein belül Debrecenben született egy mese felnőtteknek, amelynek főszereplője egy magányos és összetört farkas. A történet egy olyan kontinensen játszódik, ami egy meggyalázott nőről kapta a nevét (Európa), a regény a koszovói háború traumáit dolgozza fel. A kötet lapjain keveredik a mitológia a mesével, a vallással és még az animációval is. 

Leginkább próza, de került bele vers és dramatikus elem egyaránt.

A könyv októberben Koszovóban és Albániában egyszerre jelent meg, nagy sikerrel. Számos író-olvasó találkozón bemutatták, többek között a koszovói nemzeti könyvtárban, iskolákban, múzeumokban.

Ag Apolloni a jelölésről ezt mondta: – Természetesen nagy öröm, főképp azért, mert ezáltal európai íróként jelenhetek meg. Mindig is a nemzetek fölötti irodalom híve voltam, hogy a különböző határokat, kerítéseket el tudjuk végre felejteni. 

Mind közül ez a leginkább európai témájú kötetem eddig.

Az Európai Unió Irodalmi Díjára jelölték, ami számomra teljesen váratlan fejlemény volt, ráadásul ez aztán még inkább fokozta a regényem iránti érdeklődést.

Az Európai Unió Irodalmi Díj középpontba állítja az európai kortárs irodalom kreativitását és sokszínűségét a szépirodalom műfajában. Az díj idei jelöltjeinek listáján 13 ország alkotói és műveik szerepelnek. Közülük választja ki a héttagú európai zsűri a díjazott könyvet és az öt különdíjast, az ünnepélyes eredményhirdetés pedig április 28-án, a Lipcsei Könyvvásáron lesz. 

A Petőfi Kulturális Ügynökség örömmel értesült a jelölésről – áll a közleményükben. A Lipcsei Könyvvásáron a Petőfi Kulturális Ügynökség is részt vesz önálló standdal és az ügynökség megjelent kiadványaival.

Borítókép: Ag Apolloni (Forrás: Magyar írórezidencia program)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.