IMA a levegőben

Újra látható a Recirquel nagy sikerű IMA című produkciója április 28. és június 3. között a Müpa mellett felállított különleges sátorban. Az IMA a Non Solus, a My Land és a Solus Amor című előadásokat követően szintén a társulat által képviselt egyedi előadó-művészeti műfaj, a cirque danse nyelvén szólal meg. A Vági Bence által rendezett immerzív színházi előadás során a nézők a produkció részévé válva léphetnek ki a földi lét valóságából.

Molnár Nikolett
2023. 04. 28. 9:35
Recirquel
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bartók Tavasz keretében tavaly áprilisban bemutatott IMA a debütálását követően végig telt házzal futott a Müpa sátorban, három hónap alatt több mint kilencezren váltottak jegyet a formabontó alkotásra. 
Az IMA tere kívülről teljesen átlagos cirkuszsátornak néz ki, ám belépve már az előtérben, a nézők beengedéskor kapott imaszalagjaival teli rezgő-mozgó installációt megközelítve nyilvánvalóvá válik, hogy itt a tér legalább annyira az előadás fontos szereplője-alkotója, mint az artista, aki aznap színpadra lép. 
 

Recirquel
Fotó: Kurucz Árpád

Az IMA ugyanis egyetlen artista produkciója, ennek okán szokatlanul rövid is, nagyjából negyven perc. Persze, ha azt nézzük, hogy ez egyetlen életveszélyes artistaszám (ami általában alig néhány perces szokott lenni), akkor az előadás máris maratoninak tűnik. A darabot a társulat négy művésze, Charles-Éric Bouchard, Horváth Zita, Illés Renátó és Zsíros Gábor mutatja be, egymást váltva.


Egyetlen artista – mégsem egyszemélyes darab ez, a tér ugyanis vele együtt változik, tágul, szűkül, mozog, benne pedig mi, nézők is. A látogatók véget nem érő, több millió fénypont által megvilágított sötét térben mélyülhetnek el az előadásban, miközben elveszítik térérzékelésüket, és úgy érezhetik, mintha kirepülnének az univerzumba.

Az IMA bepillantást nyújt a jövő színházába, ahol nincsen hagyományos nézőtér és székek, hanem a néző különféle megoldások révén maga is részese az előadásnak

– mondta Vági Bence.
 

Recirquel
Fotó: Kurucz Árpád

A produkcióban nagy hangsúlyt kapott az összművészeti alkotói munka: a látvány- és fénytervezés, a zene és a hangzás együttesen hozza létre az installáció terének lebegő élményét. Szirtes Edina Mókus zeneszerző és Terjék Gábor sound designer által alkotott zene nélkülözhetetlen része az előadásnak, csakúgy mint a produkcióban különleges szerepet kapó fények, amelyekért Lenzsér Attila lighting designer felelt. Az IMA-installáció Vági Bence és Vladár Tamás alkotása, az előtér – amely az IMA esetében a megérkezés révén fontos szerepet játszik – látványa pedig Iványi Árpád közreműködésével jött létre.
A produkció június 3-ig összesen 86 alkalommal látható a Müpa mellett felállított különleges sátorban. Az előadásokra elérhetők a jegyek a társulat weboldalán keresztül, valamint a Müpa szokásos jegyértékesítő felületein. 

Borítókép: Ember és végtelen találkozása (Fotó: Kurucz Árpád)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.