Kiállítás nyílt Isis istennő szentélyében

A Magyar géniusz vándorkiállítás április 30-ig állomásozik a szombathelyi Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárházban. A vándorkiállítás egy reprezentatív tárlaton vonultatja fel a Kárpát-medence géniuszait, a vidéki múzeumok intézményre, tájra, városra jellemző, legkülönlegesebb műtárgyait. Az Iseum előtti téren már hetek óta egy üvegfalú építmény hirdeti a vándorkiállítás érkezését, amely tavaly áprilisban Kecskeméten debütált, majd Gyula, Debrecen és Győr után most Szombathelyen látható.

2023. 04. 05. 5:50
kiállítás
Fotó: BUKI LASZLO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiállításon 67 intézmény 154 műtárgya tekinthető meg a régészet, a történettudomány, a néprajz és a művészetek köréből, zenei és fénytechnikai aláfestéssel. Vas vármegyét öt műtárgy képviseli: a Savaria Múzeumból a velemi aranydiadém, Kőszegről a Szőlő jövésnek könyve, egy városlátkép, egy buzogány, továbbá a Smidt Múzeumból Mányoki Ádám Rákóczi Ferencet ábrázoló miniatűr portréja. 

A kiállítás helyszíne miatt sajátos hangulata van a műtárgyaknak. Fotó: Baki Orsolya

A vándorkiállítás terét az installációkkal osztották fel

Különleges helyen nyílt meg Szombathelyen a vándorkiállítás, az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárházban. Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója lapunknak elmondta, hogy a tárlat helyszíne miatt sajátos hangulata lett a kiállított tárgyaknak is. – 1955 őszén bukkantak az egyedülálló jelentőségű régészeti leletre, az egyiptomi eredetű Isis istennő templomának márványfaragványaira – tette hozzá. Mint mondta, az ásatások egy hatalmas épületegyüttes maradványait hozták felszínre, mely rövid időn belül meghatározó kulturális jelentőségre tett szert. Az épület mai formáját 2011-ben nyerte el. A kiállítótér azért is sajátos, mert egy nagy teret osztottak fel az installációkkal. Csapláros Andrea kiemelte a vándorkiállítás során eddig nem látott Tengerpart című Csontváry-képet, amelynek különleges megvilágítása miatt valóban a tengerparton érezheti magát a látogató.

Római szertartás a megnyitón

A rekonstruált Isis-szentély előtt a Savaria Rézfúvós Együttes fogadta a megnyitóra érkező vendégeket, akik egy római szertartás tanúi is lehettek. A köszöntők és a megnyitó beszéd után lehetőség nyílt a kiállítás megtekintésére, majd autentikus római falatokat és egy aranydiadém ihlette süteményt is kóstolhattak a látogatók. Hetente újabb belépőjegyes kísérőprogramokkal színesítik a vándorkiállítást, többek között rendhagyó tárlatvezetésekkel, népzenei koncerttel, homokanimációs előadással, kortárstánc-bemutatóval, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, borkóstolóval várják a látogatókat.

A vándorkiállítás-sorozat a Petőfi 200 emlékév részeként, kormányzati támogatásból valósul meg, melyet a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége koordinál. A kiállítást májusban Egerbe, onnan Szekszárdra viszik, a projekt végén pedig Budapestre, a Magyar Nemzeti Múzeumba érkezik.

 

Borítókép: Római szertartást láthattak a vándorkiállítás megnyitóján (Fotó: Buki László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.